Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

ZMEURĂ DIN “DUMBRAVA” MINUNATĂ DE LA COBADIN

Articol publicat Miercuri, 11 Noiembrie 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Nutriţie & Sănătate, Infoghid turistic

Cei doi cunoscuți antreprenori constănțeni, Gigi și Mihaela Dumbravă

Cei doi cunoscuți antreprenori constănțeni, Gigi și Mihaela Dumbravă
Cei doi cunoscuți antreprenori constănțeni, Gigi și Mihaela Dumbravă

Cei doi cunoscuți antreprenori constănțeni, Gigi și Mihaela Dumbravă

“Dumbrava”… minunată din localitatea constănțeană Cobadin, un business de succes al familiei Gigi și Mihaela Dumbravă, a devenit, în ultimii ani, un reper printre pepinierele pomicole autohtone. Calitatea pomilor fructiferi furnizați de Pepiniera “Dumbravă” și consilierea de specialitate oferită “din partea casei” au câștigat, pe bună dreptate, faima pepinierei dobrogene, cu materialul săditor de aici înființându-se în toată țara și chiar peste hotare livezi întinse pe zeci de hectare, iar clienții, atât persoane particulare, societăți sau antreprenori la început de drum, declarându-se mai mult decât mulțumiți și revenind, de fiecare dată, cu noi comenzi.   

Iată că, pentru familia Dumbravă, o provocare a constituit-o cultura de zmeură, a cărei perioadă optimă de plantare este toamna. De ce provocare? Antreprenorul Gigi Dumbravă ne explică faptul că zona Dobrogei, din punct de vedere climatic, nu este propice culturii de zmeură. Chiar și așa, zmeura este o plantă iubitoare de soare, iar bobițele mici și rubinii dăruite cu o aromă incofundabilă și considerate “fructele tinereții veșnice”, datorită calităților terapeutice deosebite, sunt cu atât mai gustoase, pline de vitamine și antioxidanți.

SUB SOARELE TORID AL DOBROGEI, CEA MAI GUSTOASĂ ZMEURĂ

“Zona noastră, din punct de vedere climatic, nu este propice culturii de zmeură din mai multe considerente. Solul nostru este de greu, compact, pH-ul este ridicat, 8,0 - 8,5, pe când zmeurei îi trebuie între 6,0 – 6,5, iar ca să cobori 1 - 1,5 grade înseamnă că investiția este foarte mare, sunt cheltuieli mari. Așadar, zmeura am putea să o facem așa cum am procedat noi, doar în condiții de producție intensivă, cu sistem de picurare, de preferat automat și cu plase de umbrire. Cu toate acestea, mai rămâne un factor mai greu de controlat: umiditatea atmosferică – aerul este foarte uscat și, pe lângă aceasta, avem vânturile. În concluzie, ca să produci zmeură în zona noastră este destul de greu, dar există și un avantaj: zmeura este foarte gustoasă datorită razelor soarelui. Și atunci cântărim așa: cantitate mai mică, cu calitate mai mare”, ne-a dezvăluit Gigi Dumbravă din secretele plantării și întreținerii culturii de zmeură.

DIN OFERTA PEPINIEREI “DUMBRAVĂ”: SOIURI PENTRU PRODUCȚIE INTENSIVĂ, TÂRZII, CU CREȘTERE VIGUROASĂ ȘI EXCELENTE PENTRU SUCURI, SIROPURI, DULCEȚURI

Pepiniera “Dumbravă” le pune la dispoziție celor interesați să își procure butași de zmeur de calitate superioară fie pentru a-și înfrumuseța grădinile de acasă și a culege ispitele mici dulci-acrișoare ce devin vedetele oricărui desert, fie pentru a-și întemeia propriile plantații, soiuri variate precum este și soiul de zmeur Cayuga viguros, după cum aflăm de pe site-ul oficial al pepinierei, fructifer.ro. Tolerante la bolile de scoarță și la virusul mozaicului, fructele din acest soi sunt mijlocii ca mărime, sferice, de culoare roșu-carmin, fără luciu, gust plăcut, acidulate si aromate, cu rezistență bună la manipulare și transport, pretabile pentru consum în stare proaspătă, prelucrare și congelare. Maturarea fructelor este timpurie (de la jumătatea lunii iunie până in luna iulie). Prețul este dat pe 1 bucată fir drajon - 3 lei. 

Printre soiurile din oferta pepinierei din Cobadin se numără: Autumn - cu o creștere viguroasă, pretabil pentru înființarea de plantații de producție intensivă, Rossana – care are o producție medie (cca 5-6 t/ha) și crește viguros, fructele fiind medii, conice, de culoare roșu-deschis și cu gust aromat intens sau Scepter - viguros și productiv, un soi târziu, care are perioada de coacere începând cu jumătatea lunii august și până toamna târziu, după sfârșitul lunii octombrie. Fructul de Scepter este excelent pentru sucuri, siropuri, gemuri, compoturi și în special pentru produse de patiserie.

De menționat este și faptul că, din fructele de zmeură recoltate din plantația proprie din cadrul fermei situată în localitatea Cobadin, familia Dumbravă produce și un delicios sirop realizat în laboratorul de producție proprie. Aromatul elixir este obținut prin stoarcerea la rece a zmeurei proaspete (maxim cinci ore de la recoltare) și fierberea licorii obținute în amestec cu zahăr. Nu se folosește niciun fel de alt adaos, nici măcar apă.

Așadar, până la o proximă vizită în “Dumbrava” minunată de la Cobadin, puteți face un tur virtual pe site-ul oficial al pepinierei, fructifer.ro, unde veți descoperi întreaga ofertă de specii și soiuri autentice certificate.

Pepiniera “Dumbravă" este autorizată de Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale pentru producerea materialului săditor și își desfășoară activitatea sub directa supraveghere a Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Constanța.