În fiecare an, din 1970, pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare a luat naștere într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”.
Din punct de vedere istoric, a fost aleasă această zi de către senatorul american Gaylord Nelson, tocmai pentru a atrage atenția la cât de importantă este protejarea mediul înconjurător și care este impactul asupra vieții noastre în caz contrar. Oficial, însă, în anul 2009, această dată a fost declarată de ONU (Organizația Națiunilor Unite) drept sărbătoarea oficială a Planetei Pământ. Dacă la nivel internațional, Ziua Pământului a fost sărbătorită destul de timpuriu, în România aceasta a fost sărbătorită începând cu anul 1990.
Ziua de 22 aprilie a devenit astfel sărbătoarea oficială a planetei și expresia comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde. În acest sens, au loc anual, la nivel mondial, numeroase campanii de sensibilizare a oamenilor, acțiuni de curățenie, concursuri și dezbateri pe teme ecologice, precum și numeroase expoziții dedicate frumuseților naturale ale Pământului.
Valeria Drăniceanu, președinte OFLDE, Filiala ALDE Constanța, consideră că “Ziua Pământului a devenit un eveniment popular, sărbătorit în multe comunități din întreaga lume. Această zi are potențialul de a uni oamenii într-un scop comun, pentru a realiza acțiuni benefice tuturor. Este o ocazie bună pentru a se lansa proiecte al căror efect este de a aduce beneficii Pământului, mediului înconjurător și de a întări legăturile umane”.
Senatorul Ion Popa, președinte Filiala ALDE Constanța, crede că zilnic ar trebui ca oamenii să se întrebe despre cum ar putea contribui la protejarea mediului înconjurător. “În primul rând, ar trebui să fim noi un model pentru cei din jur, nearuncând deșeuri, netăind copacii și nederanjând animalele sălbatice. Dacă avem șansa, să susținem activ acțiuni de ecologizare și împădurire, să semnalăm problemele legate de mediu și să fim un exemplu printr-un comportament adecvat și prietenos mediului, naturii”, consideră senatorul Ion Popa.