Spectacolul naval de amploare organizat la Constanța, de Ziua Marinei Române, a strâns joi, 15 august 2019, în jur de 15.000 de oameni - cel mai mare număr de spectatori din ultimii ani -, la întreaga manifestare participând mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave şi ambarcaţiuni. Printre oficialitățile prezente s-au numărat preşedintele Klaus Iohannis, alături de soția sa, Carmen Iohannis şi ministrul Apărării, Gabriel Leş.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Constanţa, la evenimentele dedicate Zilei Marinei, că asigurarea securităţii în zonă se poate face doar prin înzestrare şi pregătire, menţionând că liderii europeni au subliniat la Summit-ul de la Sibiu că toţi apără o Europă Unită.
"Marea Neagră şi întreaga regiune au o importanţă strategică deosebită pentru întregul staţiu euro-atlantic. Securitatea este vitală în asigrarea secutităţii noastre, a tuturor. Pentru descurajarea actelor ostile, avem nevoie de o abordare coerentă, coordonată la toate nivelurile. Ca stat membru UE şi NATO, România face parte şi dintr-un spaţiu comun de apărare. La finalul Summitului de la Sibiu, noi, liderii europeni, ne-am angajat să apărărm o singură Europă, de la est la vest şi de la nord la sud", a declarat Klaus Iohannis.
"Acesta este de fapt şi principiul consacrat de NATO, <<toţi pentru unul şi unul pentru toţi>>, care ne oferă garanţia că suntem protejaţi şi apăraţi (...) Asigurarea securităţii şi apărării naţionale, care garantează siguranţă fiecărui român nu se poate face fără înzestrare, fără o bună organizare a Armatei", a mai spus şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat, joi, că statul trebuie să acţioneze mult mai rapid pentru a depăşi sincopele apărute în procedurile de achiziţii a echipamentelor necesare pentru înzestrarea Armatei. Şeful statului i-a felicitat pe marinari pentru îndeplinirea misiunilor.
„Doamnelor şi domnilor, asigurarea securităţii şi apărării naţionale, care garantează siguranţa fiecărui român nu se poate realiza fără o bună înzestrare şi modernizare a Armatei şi fără perfecţionarea continuă la militarilor noştri. Tocmai de aceea încă de la începutul mandatului meu am iniţiat Acordul politic naţional pentru creşterea finanţării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB. Dimensiunea maritimă reprezintă un element esenţial şi din această perspectivă accentul va fi pus pe componenta navală şi pe cea de apărare aeriană şi antirachetă. Au fost făcutţi paşi importanţi în această direcţie, dar încă nu sunt suficienţi. Trebuie să acţionăm mult mai rapid pentru a depăşi sincopele şi inconsecvenţele din procedurile de achiziţii a dotărilor atât de necesare misiunilor în care suntem angajaţi”, a declarat Klaus Iohannis, la Constanţa.
Şeful statului a amintit că anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române. Preşedintele i-a felicitat, totodată, pe marinarii care au participat la misiuni, afirmând că aceştia şi-au îndeplinit angajamentul asumat de România privind asigurarea securităţii statelor membre NATO.
„Dragi marinari, încă de la începutul acestui an aţi fost implicaţi în misiuni complexe pe Marea Neagră şi pe Marea Mediterană, în marşuri de instrucţie, în exerciţii multinaţionale de anvergură. Reamintesc exerciţiile «Sea Shield 19», cel mai mare exerciţiu NATO din apele teritoriale ale României şi din cele internaţionale ale Mării Negre şi «Saber Guardian 19», un alt exerciţiu impresionant prin numărul participanţilor, prin locurile şi durata desfăşurării. Apreciez contribuţia dumneavoastră la îndeplinirea angajamentelor asumate de România faţă de aliaţi în ceea ce priveşte asigurarea securităţii statelor membre NATO pe flancul estic, prin integrarea Fregatei «Regele Ferdinand» în gruparea navală permanentă «Standing NATO Maritime Group», în cursul lunii iulie 2019. Vă felicit pentru profesionalismul şi tăria de caracter pe care le-aţi demonstrat, pentru nivelul de interoperabilitate al Forţelor Navale Române cu NATO, precum şi pentru contribuţia esenţială pe care o aduceţi la menţinerea unui mediu stabil de securitate la graniţa de sud-est a Alianţei”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis.
"O întâlnire emoționantă astăzi, la Constanța, cu românii veniți din toată țara pentru a sărbători Ziua Marinei Române. Suntem alături de marinarii noștri care ne reprezintă cu cinste și onoare peste tot în lume!", a mai scris, joi, pe pagina sa oficială de Facebook, președintele Iohannis.
UNEI FEMEI - MILITAR AMERICAN - I S-A FĂCUT RĂU ÎN TIMPUL DISCURSULUI PREȘEDINTELUI IOHANNIS
În timpul discursului președintelui Iohannis, unei femei - militar american care făcea parte din Garda de Onoare - i s-a făcit rău. Garda de onoare a fost alcătuită din patru detaşamente de militari din Forţele Navale Române şi câte un detaşament de militari din Italia, Ucraina şi SUA, cu detaşamentul Asociaţiei “Tradiţia Militară” încheind formaţia.
PRIMA DOAMNĂ - ȚINUTĂ SPECTACULOASĂ
Prima doamnă a României a avut o apariție spectaculoasă, purtând o rochie albă până la genunchi, care i-a scos în evidență picioarele bronzate. Rochia simplă aleasă de soția președintelui a ieșit în evidență prin elementele de culoare albastră aplicate pe umeri, completată printr-o pereche de sandale cu toc și ochelari de soare. Totodată, Carmen Iohannis a optat pentru o coafură modernă cu bucle lejere.
Tot joi, de la ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Poarta 1 Port Constanţa - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu şi retur, iar la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane şi în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.