Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Zahărul, duşmanul sănătăţii

Articol publicat Vineri, 08 Mai 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Nutriţie & Sănătate

Sursă foto: Google Imagini

Sursă foto:  Google Imagini
Sursă foto:  Google Imagini

Sursă foto: Google Imagini

Creează dependență Ştim cu toţi că zahărul creează dependenţă şi totuşi, cedăm de fiecare dată. Este, fără doar şi poate, cel mai mare inamic al corpului nostru. Suntem, de mici, „legaţi" de el. Pentru o bulină roşie, un ou Kinder. Pentru un examen luat cu notă mare, o brioşă generoasă. Loc de muncă stresant, mai multe căni de cafea dulce. Suferi din dragoste? Nu-i bai, te aşteaptă o cutie imensă de îngheţată! Recompensele dulci pe care ni le-au oferit persoanele dragi în copilărie, dar şi cele pe care ni le-am acordat la maturitate, ne-au făcut să vedem zahărul ca pe un prieten. Acel prieten care ne scoate mereu din încurcături.

Accelerează procesul de îmbătrânire Nutriţioniştii îl numesc „love drug", iar studiile lor ne arată că excesul de zahăr accelerează procesul de îmbătrânire a corpului, suprimă sistemul imunitar, contribuie la obezitate din cauza conţinutului caloric ridicat, produce modificări patologice rinichilor (pietre la rinichi), creşte nivelul de adrenalină, scade colesterolul bun, îngraşă ficatul, strică dinţii, determină apariţia diabetului şi lista poate continua.

Dextroza, fructoza, zahărul, siropul de glucoză, maltodextrina sunt carbohidraţii care vin în stare aproape pură, fără alţi nutrienţi sau fibre. Vestea rea? Sunt ascunşi peste tot. Vestea bună? Medicii de nivel internaţional, susţinuţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au declarat zahărul „o sursă inutilă pentru organism". „Acţiunea împotriva zahărului" este numele mişcării lor şi are ca obiectiv principal limitarea consumului de zahăr al populaţiei. Pofta de dulce poate fi potolită cu ajutorul fructelor proaspete şi bogate în vitamine (cu conţinut redus de zahăr), coapte în mod natural. Cele mai recomandate sunt: avocado (0,9 grame de zahăr), căpşunile (5,8 grame de zahăr la 100 de grame de fruct), afinele, grapefruitul (6,2 grame de zahăr la 100 de grame de fruct), prunele, vişinele, piersicile/ nectarinele şi pepenele galben.