Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

WORKSHOP: DESEN CU EMISFERA DREAPTĂ, LA CONSTANȚA

Articol publicat Vineri, 26 Iulie 2019

de 101stiri.ro (admin@101stiri.ro)

în Culturale

Omul trăiește cu acel gând eronat, potrivit căruia nu ştie să deseneze, astfel temerile emisferei cerebrale stângi, gândirea ei logică, împiedică exprimarea creativităţii înnăscute. Calea cea mai uşoară de a te convinge despre creativitatea ta, durează numai 3 zile de workshop de desen cu emisfera dreaptă. Workshopul de desen cu emisfera dreaptă se va desfășura începând de vineri, 9 august 2019, între orele 16:00 – 21:00, sâmbătă, 10 august 2019, între orele 09:00 – 18:00 până duminică, 11 august 2019, între orele 09:00 – 18:00. Locul de desfășurare a cursului va fi anunțat fiecărui cursant înscris.

Îndrumătorul cursului va fi Szalontai Mihály Gyopárka, trainer oficial de desen cu emisfera dreaptă, formator acreditat pe Desen cu Emisfera dreapta care  a studiat in Budapesta tehnicile si exercitiile necesare predarii mai departe a acestui curs deosebit, cu profesori acreditati in USA, tara de unde a pornit aceasta scoala. Timp de 10 ani, in Ungaria, a organizat cursuri, care au avut ca scop dezvoltarea si accesarea partii drepte a emisferei cerebrale. De patru ani  s-a reintors in Romania, pastrandu-si viziunea de-a transmite oamenilor ceea ce a invatat si descoperit prin practicarea desenului cu emisfera dreapta!

Înscrierile se pot face la emal: Inscrieri-cursdedesen1@gmail.com, telefon-0758482621.

DESPRE DESEN ȘI NU NUMAI

Desenul este o abilitate de bază care necesită câteva componente, dar după achiziționarea acestora, omul va fi capabili să deseneze. Pentru a avea abilitățile de bază de a putea desena o persoană, un peisaj sau un obiect este nevoie de achiziționarea a cinci abilități secundare. Aceste deprinderi sunt legate de percepție:

-Percepția marginilor

-Percepția spațiului –

Percepția condițiilor –

Percepția luminilor și a umbrelor –

Percepția întregului.

În  imaginea pentru artă mai este nevoie de două componente, cum ar fi: -desenarea din memorie -desenarea din imaginație și împreună cele șapte deprinderi asigură capacitatea de a desena.               

La finalul workshopului cursantul va deveni posesorul a patru abilităţi, iar cea de-a cincea va rezulta automat din cele patru. Abilitatea de a desena ,poate fi învățată de oricine iar pilonul de bază ar fi viziunea artistică pe care o poți asimila în cadrul acestui curs unde vei învăța prelucrarea artistică a informației vizuale. Abilitatea de a desena , catalogată ca fiind mistică, are la bază capacitatea umană  de a comuta starea obișnuită într-o altă stare vizual-receptivă și anume să trecem din modul emisferei stângi în modul emisferei drepte.

Desenul, pe lângă faptul că, este util și interesant, deschide alte căi: dezvoltă capacitățile, crește stima de sine, dezvoltă capacitatea de a lua decizii și de a rezolva problemele, dezvoltă creativitatea Exercițiile cursului de desen vizează . dezvoltarea capacităților perceptive și nu tehnicile, astfel va apărea, propriul stil valoros de desen.

De ce este bun desenul cu emisfera dreaptă? Prelucrarea informațiilor cade în  sarcina emisferei drepte, astfel dacă se va realiza un desen cu emisfera stângă va fi decepționat din cauza eșecului. Pentru a putea realiza o pictură cât mai reală , trebuie  utilizat modul vizual, care este legat de emisfera dreaptă În timpul rezolvării celor mai multe probleme ambele emisfere conlucrează excepție făcând cazul în care desenezi un obiect sau o persoană vizualizată În acest caz emisfera dreaptă este cea mai mult folosită din cauza modului vizual. Modul emisferei drepte este cel intuitiv, subiectiv, asociat, holistic, independent de timp, şi acele activități care te relaxează.

În cadrul workshopului se abordează și desenarea portretului care este o temă potrivită pentru emisfera dreaptă specializată în recunoaștera fețelor și pe distingerea fină care asigură asemănarea. În al doilea rând desenarea fețelor ajută în întărirea simțului proporțiilor deoarece proporțiile sunt partea integrantă a desenării portretului. În al treilea rând desenarea portretului este un exercițiu pentru ignorarea simbolismului înrădăcinat. În sfârșit, dar nu în ultimul rând realizarea portretului  oferă o adevărată plăcere și va demonstra în mod convingător emisferei stângi mereu critică posesia unor aptitudini pentru desen.

Cursul de desen cu emisfera dreaptă are ca obiectiv pe lângă desenul propriu-zis, dezvoltarea creativității, ajutând cursantul ca în viitor să treacă mai ușor peste obstacolele vieții, în managementul afacerilor  defapt demonstrând idea de stare naturală a creativității.

Szalontai Mihály Gyopárka afirmă: “Acest curs oferă instrumentele necesare pentru exploatarea creativității și astfel putem intra într-o stare inventivă și plină de gânduri a minții. Dacă învățăm să pătrundem în acea parte a minții care întărește gândirea intuitivă și creativă, vom învăța idea de bază a artelor vizuale, aceea de a așeza pe hârtie ceea ce vedem. Desigur afirmaţia ,,Practica ne face meşter mare" este adevărat dar fără o bază solidă nu putem construi nimic. În cadrul cursului cu emisfera cerebrală dreaptă în fiecare zi vom începe cu diferite exerciții și vom încheia ziua cu ,,o operă de artă".

Desenul cu ajutorul emisferei cerebrale drepte este o metodă care ajută cursantul în renuţarea la  limitele interne și dă frâu liber creativității. Pe lângă asimilarea tehnicii desenării cursanții își pot dezvolta personalitatea în mod semnificativ. În timpul activităților rezolvând sarcinile vom învinge inhibițiile ,,în fundal"pas cu pas.

Creativitatea nu se poate învăța, deoarece aceasta este proprie fiecărei persoane, dar merită a fi dezvoltată. Odată ieșită la suprafață, creativitatea se manifestă diferit de la o persoană la alta, nu poate fi un stereotip, de aceea nu există reguli stricte pentru participanţii cursului. Eu îți transmit ceea ce știu, tu îți alegi în funcţie de necesităţile tale, şi pe care ulterior o să le fructifici În afară de creion desenul necesită două lucruri foarte importante: răbdare și exercițiu. Răbdare, deoarece reprezentarea realistă necesită o aprofundare în detalii, o mai mare precizie și astfel avem nevoie de foarte multă răbdare pentru a putea observa ceea ce vrem să desenăm atât în totalitate cât și amănunțit, e nevoie de timp ceea ceea ce ne îndeamnă la răbdare.

 La final, vom avea o stimă de sine crescută. Mediul înconjurător este o oglindă, acest lucru se evidențiază și în cadrul desenului, dacă observăm un lucru negativ pe hârtie, îl schimbăm sau îl corectăm. La fel procedăm și în viața cotidiană, corectăm în interiorul nostru. Fie în exterior, fie în interiorul nostru, la fel procedăm ,de aceea lumea noastră este o oglindă. De asemena prin desen se evidențiază o altă latură pozitivă a ta mai puțin cunoscută. Nu întotdeauna ne place ceea ce vedem în oglindă, dar nu trebuie să spargem oglinda astfel realitatea va deveni și mai deformată. Prin desen vom avea o autocunoaştere mai profundă și fiecare moment din viața noastră ne arată, de fapt, cine suntem, de unde am pornit şi încotro ne îndreptăm”.