Iubitorii de istorie estivali au prilejul unic de a se întâlni la malul mării, pe străzile Constanței, dar și la Mamaia, cu daci, romani, celți, nimfe și alte personaje de poveste, care descind în vechiul Tomis pentru a deschide oficial weekend-ul antic! Suita de evenimente cultural-artistice reunite sub titulatura Săptămâna Antică, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Antic Tomis, promite, ca și în anii precedenți, să-i fascineze pe turiști și constănțeni deopotrivă, mai ales că surprizele sunt numeroase. Organizatoarea amplei manifestări de la țărm de mare este Asociația Litoral - Delta Dunării (ALDD), cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa.
Weekend-ul antic debutează astăzi, 28 august, în Parcul Tăbăcărie din Constanța. Conform programului, între orele 9.00 - 12.00, are loc amenajarea Taberei antice. De la ora 12.00 la 21.00, vizitatorii vor putea asista la ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice și vor putea participa la antrenamente militare. Între orele 15.00 - 16.00, publicul este invitat la teatru de păpuși cu tematică antică.
Reconstituire a luptelor dintre daci și romani În intervalul orar 19.00 - 20.00, vor avea loc demonstrații militare, publicul având prilejul unic de a afla cum se luptau dacii și romanii, într-o reconstituire de excepție a faimoaselor confruntări dintre bravii luptători.
Paradă antică militară și civilă Tot astăzi, în Centrul vechi al Constanței, între orele 17.00 - 17.30, se va desfășura parada antică militară și civilă, pe traseul: Parcul Arheologic Constanța (intrarea de pe Bd. Ferdinand) - Prefectura Constanța - Bd. Tomis - Statuia „Lupoaica” - Piața Ovidiu. În acest an, Tomiris, alias Corina Martin, președintele ALDD, va conduce Parada Triumfală de pe un car roman, încadrată de garda călare.
În același spațiu al orașului de la țărm de mare, vegheat de statuia poetului exilat la Tomis, Ovidius, în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, este programată, între orele 17.30 - 18.00, ceremonia de deschidere a festivalului. De la ora 18.00, va începe retragerea spre tabăra festivalului, din Parcul Tăbăcărie.
Sâmbătă, 29 august Parcul Tăbăcărie revine în centrul atenției pasionaților de istorie și sâmbătă, 29 august, între orele 10.00 - 15.00, când vor avea loc ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice și antrenamente militare cu public.
Care erau ritualurile antice de nuntă? Între orele 15.00 - 16.00, este programat din nou teatru de păpuși cu tematică antică, iar de la ora 17.00 la 21.00, au loc ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice, antrenamente militare cu public. Mai mult, în același interval orar, publicul va putea afla și ritualurile antice de nuntă și de inițiere în arta vindecării.
Seară antică, la Mamaia! Tot sâmbătă, centrul de maxim interes se mută din Parcul Tăbăcărie la Mamaia unde, de la ora 19.30 la 21.00, se va desfășura parada antică pe traseul Piațeta Cazino - Promenadă - Piațeta Perla. De la ora 21.00 și până la 22.15, în Piațeta Perla va fi prezentat spectacolul de teatru antic „Antigona”, de Sofocle, în interpretarea studenților Universității „Ovidius”.
Duminică, 30 august Ultima zi de festival, duminică, 30 august, debutează, în Parcul Tăbăcărie, de la ora 10.00, cu ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice, antrenamente militare cu public. De la ora 15.00 este programată ceremonia de închidere a festivalului.
Între orele 17.00 - 21.00 vor avea loc ateliere de reconstituire istorică, muzică și dans antic, ritualuri antice de nuntă și funerare. Seria evenimentelor din cadrul festivalului se va încheia cu un spectacol de teatru antic, programat de la ora 20.00.
Peste 180 de personaje de legendă La fel ca și în anii precedenți, la acest eveniment cultural devenit deja tradițional în vechiul Tomis, sunt așteptați mii și mii de vizitatori. Festivalul se bucură de participarea a cinci asociaţii de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna (Cluj), Garda Apulum (Alba Iulia), România - Dacia Casa Noastră (Constanţa), Nimfele Dace (Zalău) și Scythia Minor (Dobrici, Bulgaria). Potrivit organizatorilor din partea ALDD, va fi un record de participanți (renactori) din partea asociațiilor de reconstituire istorică, adică nu mai puțin de 180 de... daci, romani, nimfe și celți, aceștia din urmă „aduși” la Constanța, în premieră, de Asociația Scythia Minor din Bulgaria.