Îmbătrânirea pielii este o problemă care ne framântă pe noi, femeile, încă din tinerețe, când tenul proaspăt și fermitatea țesuturilor sunt apanaje ale vârstei. Și este bine să gândim în perspectivă, deoarece avem la îndemână o „armă” pe cât de comună, pe atât de puternică: vitamina A. Cunoscută și sub numele de retinol, aceasta a fost descoperită în 1917 și, fiind solubilă în grăsime, joacă un rol esențial în diferite procese metabolice care ajută la buna funcționare a organismului uman.
Vitamina A îmbunătățește calitatea pielii Vitamina miraculoasă îmbunătățește calitatea pielii, menținînd-o catifelată și hidratată. Deasemenea, este utilă pentru tratarea unor afecțiuni, precum psoriazisul și pentru prevenirea acneei, prin reducerea excesului de sebum. Având proprietăți antioxidante, acționează ca un scut împotriva radicalilor liberi și a toxinelor care pot ataca structura epidermei.
Experiment Acțiunea vitaminei A este atât de puternică împotriva îmbătrânirii, încât beneficiile sunt evidente și la persoanele de vârsta a treia, potrivit unui studiu publicat în 2007, de revista „Archives of Dermatology”. Specialiștii în dermatologie de la Universitatea din Michigan au efectuat un experiment pe mai multe persoane care aveau în jur de 80 de ani. Timp de șase luni, acestora le-a fost aplicat retinol pe partea superioară a brațului, iar la sfârșitul acestei perioade, s-a constatat o diminuare semnificativă a ridurilor fine, datorită stimulării producției de colagen. O parte dintre participanții la experiment au sistat tratamentul și, după jumătate de an, pielea lor a revenit la starea inițială. Studiul a demonstrat că vitamina A poate combate îmbătrânirea pielii cauzată de vârstă, nu numai pe cea produsă de expunerea la soare, cum se știa pâna la acel moment, însă numai prin utilizarea constantă a acesteia.
Stimulează sistemul imunitar Pe lânga beneficiile imense aduse pielii, vitamina A este esențială pentru organismul uman. Stimulează sistemul imunitar și luptă împotriva infecțiilor, păstrând mucoasele hidratate și sporind activitatea celulelor albe. Retinolul îmbunătățește vederea, ajută ochii să se obișnuiască cu schimbările de lumină și reduce riscul cataractei. De asemenea, întărește sistemul osos, previne apariția pietrelor la rinichi, scade nivelul de colesterol din sânge și riscul de declanșare a bolilor cardiace.
Vitamina A se găsește atât în produsele de origine animală, precum ouăle sau ficatul, cât și în cele vegetale, cum ar fi morcovii, broccoli sau spanac.
Deficiența de vitamina A este foarte rară, însă atunci când există, poate duce la slăbirea vederii, a sistemului imunitar, la unghii și păr casante, oboseală și chiar depresie. În exces, vitamina A cauzează vomă, greață și vedere în ceață. În cazurile cele mai grave, mărește riscul de retard și malformații la naștere.