Expoziția de fotografie „Feţele ascunse ale violenţei” a fost deschisă ieri, 20 iulie, în Piaţa Ovidiu. Prin intermediul acestei expoziții care include fotografii realizate de 300 de tineri, de la Colegiul de Marină „ Al. I. Cuza" din Constanța, Colegiul „Dobrogea" Castelu, Grup Școlar Cumpăna și Liceul Tehnologic „Ion Bănescu" din Mangalia, suntem puşi în faţa unei probleme pe care deseori o ignorăm, dacă nu ne afectează în mod direct: violenţa.
Indiferenţa naşte monştri Cu toţii am fost adolescenţi şi ştim cât de dificilă poate fi această perioadă. Violența din şcoala românescă, dar nu numai, este o problemă care a luat amploare. Efectele acesteia produc traume mentale şi fizice atât pentru victime, cât şi pentru agresori. Unii tineri preiau comportamentul văzut acasă, pe stradă, în cercul de prieteni, la televizor sau în mediul online, ei fiind astfel produsul unui mediu care dă naştere unor adulţi cu şanse slabe de integrare în societate. Simţindu-se neînţeleşi, izolaţi sau respinşi, aceştia aleg, involuntar, să se manifeste violent verbal sau fizic.
Proiectul de promovare a diversității în școala românească, intitulat „Tineri fără etichete” şi realizat în colaborare cu Asociația Sigma Development Center Constanța, InterCultural Iceland, Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Centrul de Resurse pentru ONG-uri CENTRAS Constanța, surprinde subtilităţi ale violenţei care pot degenera, dacă privim indiferenţi această problemă ce ne afectează, indirect, şi pe noi.
Violenţa, un concept dificil de definit Violenţa este un fenomen complex, care se manifestă în diferite forme, pe care le putem considera iniţial inofensive. În unele cazuri, aceasta este uşor de sesizat: lovituri aplicate celui mai slab, ciupituri, trasul de păr (unele dintre aceste metode de „corecţie” sunt dobândite chiar de la părinţi) şi lista poate continua. Jignirile, cuvintele obscene, bârfa sau calomnia, sunt formele verbale ale acestui fenomen devastator.
Subtilităţi ale violenţei surprinse de „Tinerii fără etichete” „Violenţa începe de la un gest mic, ca hârtia aruncată neglijent pe stradă şi care apoi, prin mimetismul celorlalţi, se transformă şi ia amploare sub forma unor grămezi care apar, urât mirositoare, în calea noastră. Violenţa apare prin lipsa de atenţie acordată unui semen sărac, aflat pe calea izolării sociale sau începe prin gestul brutal îndreptat asupra unui animal, ca o subliminare a unei uri viscerale. Violenţa începe uşor, tăcută, şi se insinuează periculos în viaţa noastră, creşte şi se autohrăneşte, aducând uneori cu ea manifestări extreme. Rădăcinile ei sunt multiple: sărăcia, lipsa de educaţie, neglijenţa, imitarea celorlalţi, însă efectele ne afectează în egală măsură pe toţi, trăitori sau doar spectatori ai acestei drame”, spun inițiatorii proiectului „Tineri fără etichete”.
Ei au înţeles... Puterea de a schimba societatea e în mâinile lor! „Activitatea aceasta se numeşte „PhotoVoice”. Este o expoziţie cu fotografiile făcute în cadrul proiectului „Tineri fără etichete”, un proiect de promovare a diversităţii în şcoala românească, ce aduce în atenţia publicului problema toleranţei şi a discriminării. Printre alte activităţi a existat şi această expoziţie foto cu fotografii realizate de elevii de la mai multe licee, care au participat la proiect. Proiectul a luat naştere în urma dorinţei noastre de a ne implica cumva în schimbarea adusă sistemului de educaţie românesc. Ne-am gândit că aceste metode nonformale, combinate cu acceptarea, multiculturalismul, promovarea nondiscriminării şi a nonviolenţei sunt nişte teme care pot să dea o altă direcţie sistemului românesc”, a declarat Teodora Tudor, voluntar în cadrul proiectului „Tineri fără etichete”. Aceasta a mai precizat: „Oamenii s-au oprit, ne-au adresat întrebări şi au vrut să afle cât mai multe detalii despre acest proiect, care este o iniţiativă nouă ce promovează o temă pe care nu prea o dezbatem”.
Peste 15 000 de cazuri de violenţă verbală şi fizică, sesizate în anul scolar 2011-2012, în România Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, au fost semnalate peste 15 000 de cazuri de violenţă verbală şi fizică în cadrul instituţiilor de învătământ, în anul şcolar 2011-2012. Chiar dacă această statistică este alarmantă, aceste cazuri par mai degrabă să intre în normalitate, pe fondul unei slabe conștientizări, a lipsei de informare şi a inexistenţei spiritului civic. Specifice României sunt conflictele şi violenţaspre şi dinspre grupul etnic Roma şi comportamentul ofensator la adresa tinerilor cu dizabilităţi şi nevoi speciale de educaţie, ce sunt deseori marginalizaţi si chiar supuşi violenţei verbale sau fizice.