Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Vanilia alungă insomniile și depresia, crește apetitul sexual, previne infecțiile

Articol publicat Joi, 06 August 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: glade.com

Sursa foto:  glade.com
Sursa foto:  glade.com

Sursa foto: glade.com

Aromă inconfundabilă, calități terapeutice extraordinare Vanilia este unul dintre cele mai plăcute și mai răspândite condimente din lume, a cărui aromă inconfundabilă este preferată de numeroase persoane atât în compoziția dulciurilor, cât și a parfumurilor sau produselor cosmetice. Vanilia este fructul unei specii de orhidee originară din America, fiind folosită din cele mai vechi timpuri, de azteci, care o savurau împreună cu miere și cacao. Planta atinge o lungime de până la 10 metri, iar din florile sale galbene, care trăiesc numai o zi, se formează păstăi de 15-20 cm lungime care, din galben-verzui, la maturitate, devin negre în cinci-șase luni.

Redescoperită în secolul XVI, de spanioli, vanilia este cultivată, astăzi, în Madagascar, Mexic, Indonezia și Tahiti, în cantități mari, iar beneficiile consumului acestei mirodenii nu se rezumă doar la aroma și mirosul plăcut. 

Efecte stimulative pentru inimă Aztecii o consumau pentru creșterea apetitului sexual, în combinație cu cacao, iar pentru indieni era un adevărat medicament cu efecte stimulative pentru inimă.

Arde caloriile Calitățile terapeutice ale vaniliei sunt multiple. Cercetătorii au descoperit, recent, că vanilia are efect de alungare a stresului, diminuează problemele cardiace, întărește sistemul imunitar și, deci, previne infecțiile. Consumul de vanilie este indicat și în caz de febră și inflamații. Mai mult, vanilia ajută la pierderea kilogramelor în plus, arzând caloriile. 

Efect antiseptic Calitățile sale terapeutice extraordinare se datorează vanilinei conținute de păstăile de vanilie, care este un compus cu efect antioxidant. În plus, eugenolul din compoziția boabelor de vanilie are efect antiseptic și de anestezic local, reduce febra și luptă împotriva infecțiilor. 

Reduce stările de anxietate De asemenea, masajul corpului cu ulei de vanilie calmează tensiunea psihică, reduce stările de anxietate, agitație și neliniște. Aroma provenită din esența naturală de vanilie are un puternic efect antidepresiv. Se recomandă ca persoanele care suferă de depresie să adauge în apa de baie câteva picături de esență de vanilie.

Recomandată și celor care suferă de insomnii De asemenea, aceste persoane își pot parfuma și aerul din cameră punând esență de vanilie în vasul cu apă de pe calorifer, iar vara ținând pe masă păstăi de vanilie. În acest fel este indicată și persoanelor care suferă de insomnie.

Protejează stomacul Vanilia face bine si la stomac. Pudra de vanilie adăugată în salatele de fructe neutralizează aciditatea și protejează stomacul. Același efect îl au și câteva picături de esență de vanilie, care pot fi puse în apa de băut.