Usturoiul este cea mai veche plantă cultivată pe pământ. Este de origine asiatică şi se spune că a fost răspândit în restul lumii de nomazi şi negustori. Potrivit egiptenilor, usturoiul este simbolul universului. Membranele care acoperă planta au fost asociate cu obstacolele pe care le întâlnim pe parcursul vieţii şi pe care trebuie să le depăşim, dacă ne dorim o relaţie fructuoasă cu universul. Cât despre micii bulbi, pe care noi îi numim „căţei” de usturoi, egiptenii spuneau că sunt nişte corpuri în rotaţie în jurul unui nucleu, al unei inimi, care ar reprezenta originea a tot ce există pe acest pământ.
Afrodisiac Încă din Antichitate, usturoiului îi erau atribuite virtuţi afrodisiace, fiind considerat un aliment excitant şi ameţitor, chiar dacă miroase urât. Oamenii considerau că usturoiul are o acţiune benefică asupra centrilor sexuali. Chiar şi Henric al IV-lea îl considera vital vieţii sexuale active. Acesta mesteca în fiecare dimineaţă un căţel de usturoi, ca să-l ajute să-şi menţină relaţia cu numeroasele sale amante.
Usturoiul, protectorul bolilor cardiovasculare În cazul unei afecţiuni cardiace, contribuie la tratarea ei, luptă împotriva diabetului şi scade colesterolul din sânge. Potrivit cercetătorilor, usturoiul luptă împotriva arteriosclerozei şi a crizelor cardiace.
Reduce semnificativ tumorile maligne Conform cercetătorilor, usturoiul are un efect curativ în toate tipurile de cancer. Aceştia au demonstrat că utilizarea anumitor alimente (usturoiul, brocoli şi uleiul de peşte) încetinesc evoluţia acestei boli nemiloase, prelungind şi întărind sistemul imunitar al bolnavului.
Usturoiul, un antibiotic în întregime natural Atunci când vine vorba de boli infecţioase precum gripa, răceala, difteria, usturoiul este antibioticul cel mai eficient.