Cinefilii și toți iubitorii tradițiilor aromâne, cât și cei interesați de urmărirea unor pelicule inedite, fiecare reprezentând o premieră în cinematografie - primul film, respectiv primul documentar în aromână - au prilejul să vizioneze, și pe micul ecran, cele două producții de succes ale regizorului Toma Enache. Astfel, în această seară, 29 decembrie, de la ora 20.30, la Neptun TV, se difuzează filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân", iar mâine, 30 decembrie, tot de la 20.30, în premieră pe țară, filmul-documentar „Armânii, de la faimosii Manakia la Nu sunt faimos...".
Regizorul Toma Enache a lansat, la finele lunii noiembrie, la Constanța, filmul documentar „Armânii, de la frații Manakia la Nu sunt faimos…”. Pelicula a beneficiat de două proiecții de gală în orașul de la malul mării, pe 28 noiembrie, la Cityplex din incinta Tomis Mall.
Apreciatul regizor de origine aromână invită comunitatea de aromâni - și nu numai - la o fascinantă incursiune în istoria macedo-vlahilor, începând cu primele imagini din Balcani filmate de pionierii cinematografiei balcanice, armânii Milton și Ianaki Manakia și terminând cu primul film din istoria cinematografiei vorbit în aromână: „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”.
„Armânii, de la frații Manakia la Nu sunt faimos…” este primul film documentar în aromână prezentat în cinema. Pentru realizarea documentarului, Toma Enache a avut de ales dintre 40 de ore de filmare din timpul prezentării filmului „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, în turneu în Balcani, SUA, Europa. Pelicula cuprinde imagini din România, Macedonia, Grecia, Albania, Austria, Franța, Germania și SUA.
Incursiune în istoria aromânilor, de la frații Manakia până în 2015 „Sunt extrem de bucuros că armânii apreciază munca depusă la acest documentar. Am reușit să obținem filmulețele de la arhiva națională din Macedonia, filmate de frații Manakia cu aromâni despre aromâni și să facem această combinație, această incursiune de la 1905 până la 2015”, a declarat regizorul Toma Enache, la premieră, pentru www.101stiri.ro. Acesta a mai spus că documentarul a necesitat nu mai puțin de șase luni de muncă și o investiție de câteva zeci de mii de euro.
Pe parcursul celor 70 de minute, documentarul „Armânii, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…” prezintă istoria comunității de aromâni din ultimii 100 de ani. Concluzia documentarului este că, indiferent unde trăiesc, armânii au același nume, vorbesc aceeași limbă și sunt același popor.
În discuțiile libere cu publicul, regizorul a avansat ideea constituirii unei republici armânești... virtuale, un nou proiect al său, la care sunt invitați să se participe toți cei care au origini aromâne.