Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

UNIUNEA EUROPEANĂ SAU DESPRE UNITATE ÎN DIVERSITATE

Articol publicat Marti, 19 Martie 2019

de 101stiri.ro (admin@101stiri.ro)

în Hot news, Politică-Administrație

La sediul ALDE Constanța s-a desfășurat, luni, 18 martie 2019, de la ora 17.00, seminarul “Uniunea Europeană sau despre Unitate în Diversitate”, susținut de lect. univ. dr. Răzvan Pantelimon, de la Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea Ovidius, Constanța.

Evenimentul „Uniunea Europeană sau despre Unitate în Diversitate” a făcut parte din seria seminariilor politice care se desfășoară in cadrul campaniei “Școala Politică de la Marea Neagră”, inițiată de ALDE Constanța, seminarii care se vor desfășura pe întreg parcursul anului 2019.

Uniunea Europeană a fost creată pentru a se pune capăt numărului mare de războaie sângeroase duse de țări vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial. Începând cu anul 1950, țările europene încep să se unească, din punct de vedere economic și politic, în cadrul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, pentru a asigura o pace durabilă. Cele șase țări fondatoare sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. Anii 1950 sunt marcați de Războiul Rece dintre Est și Vest. În Ungaria, manifestările de protest din 1956 îndreptate împotriva regimului comunist sunt reprimate de tancurile sovietice. În 1957, Tratatul de la Roma pune bazele Comunității Economice Europene (CEE), cunoscută și sub denumirea de „piața comună”.

Uniunea Europeană s-a definit şi se defineşte şi în prezent printr-un mozaic lingvistic, de culturi, religii şi tradiţii care formează o comunitate diversă de cetăţeni europeni, uniţi în jurul unor valori fundamentale comune. Această bogăţie culturală este esenţială pentru pacea, securitatea şi stabilitatea Europei, iar toleranţa, respectul reciproc şi cooperarea au stat la baza actualei construcţii europene. Aceasta se reflectă în actuala deviză a Uniunii Europene: „Uniţi în diversitate“ (In varietate concordia) care a fost folosită pentru prima dată în anul 2000 şi care arată, potrivit Comisiei Europene, faptul că „europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, acceptând totodată să-şi deschidă spiritul către culturile, tradiţiile şi limbile atât de diverse ale continentului nostru.
Răzvan Pantelimon, lector univ. dr. la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius, Constanța, afirmă că ideea de diversitate presupune atât acceptare, cât şi respect reciproc, iar unitatea implică ideea de cooperare către un scop comun şi pentru binele comun. Așadar Uniunea Europeană presupune, la un nivel mai profund, înţelegerea fiecăruia de către fiecare şi înseamnă că toleranţa să ducă spre  acceptarea şi utilizarea în comun a resurselor diverse care se găsesc în fiecare loc și în fiecare cetățean.“

În viziunea senatorului Ion Popa, președintele Filialei ALDE Constanța, „Dobrogea s-a confruntat de secole cu actualele provocări europene și a știut întotdeauna să gestioneze situații cu care Uniunea Europeană abia acum se întalnește. Multiculturalismul nu însemnă exclusivism, ci coabitare cu alte grupuri, fie majoritare, fie minoritare. Dobrogea poate fi un exemplu pozitiv și demn de urmat pentru toată lumea.“