Pasionații de istorie și mai ales cei interesați de perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859-10/11 februarie 1866), supranumit Domnul Unirii și Domnul Ţăranilor, vor avea parte de o surpriză de proporții, luna aceasta, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MNAC). Constănțenii, cât și vizitatori ai muzeului constănțean veniți din țară și chiar de peste hotare, vor putea admira, în cadrul manifestării „Exponatul lunii februarie 2016”, unități de măsură din timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Publicul va putea vedea, în original, două tipuri de oka-le și metrul-etalon, unități de măsură unice, impuse, prin lege, de domnul Principatelor Române.
Admirându-le, vizitatorii își pot aminti de legendele despre domnul Cuza, obișnuit să umble prin târguri, deghizat în târgoveț sau țăran și să controleze, la fața locului, respectarea legii. Exponatele se vor afla la dispoziția publicului vizitator, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 3-29 februarie 2016.
Momentul 1859 reprezintă, în istoria românilor, debutul realizării statului naţional unitar român. Personalitatea cea mai importantă este colonelul Alexandru Ioan Cuza, ales domn al Moldovei - pe 5 ianuarie 1859 - şi al Ţării Româneşti - pe 24 ianuarie 1859. Obiectivul urmărit de liderii politici români a fost acela de a pune bazele unui stat modern, printr-un sistem de legi şi măsuri.
Domnul Unirii şi legăturile lui cu Dobrogea „Alexandru Ioan Cuza a trecut de două ori prin Dobrogea, în drumul spre Constantinopol. Prima călătorie, în 1860. Atunci a străbătut drumul Galaţi - Sulina. Călătoria este descrisă de Dimitrie Bolintineanu, care făcea parte din suita care-l însoţea. Mai importantă pentru noi, dobrogenii, este trecerea pe pământ dobrogean, spre capitala Imperiului Otoman, din mai 1864. De data aceasta, Cuza vroia să obţină recunoaşterea noii Constituţii a ţării. Domnul a călătorit pe calea ferată Cernavodă - Constanţa, cu trenul expres condus de preşedintele companiei engleze D.B.S.R., Trevor Barkley, care, drept mulţumire, la sfârşitul călătoriei, a primit un ceas cu iniţialele domnului bătute în diamante. La Cernavodă, musulmanii l-au întâmpinat pe Domnul României cu urale şi cu un batal înfăşurat în Tricolor”, se arată într-un comunicat transmis www.101stiri.ro de Muzeul de Istorie Constanța.