TROFEE ȘI PREMII PENTRU ELEVII CONSTĂNȚENI, LA CONCURSUL INTERJUDEȚEAN DE MATEMATICĂ „LAURENȚIU PANAITOPOL” DE LA TULCEA
Continuând tradiția, Inspectoratul Școlar al Județului Tulcea și Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea au organizat, în perioada 12-14 aprilie 2019, cea de-a XI-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Laurențiu Panaitopol”. Concursul poartă numele matematicianului şi mentorului Laurenţiu Mircea Panaitopol, ca recunoştinţă pentru meritele sale. Cei care l-au cunoscut spun despre profesorul universitar Laurențiu Panaitopol, că a fost o adevărată stea a matematicii românești, dar și a învățământului românesc. A strălucit ca elev, ca student, ca profesor, ca om.
Profesoara Maria Elena Panaitopol, soția regretatului matematician, este preşedintele de onoare al acestui concurs şi acordă premiile de excelenţă, din propriul buzunar. Aceasta oferă premii în bani și trofee primilor clasați la concursurile ce poartă numele soțului său, organizate în fiecare an, la București, Tulcea și Giurgiu. Un alt premiu oferit de distinsa profesoară din pensia sa este Premiul de Excelență "Laurențiu Panaitopol", care se decernează în cadrul Olimpiadei Naționale de Matematică. Premiul îi revine liderului de generație care a strâns cele mai însemnate rezultate în activitatea preuniversitară.
„Soțul meu a fost un mare iubitor al matematicii și al meseriei de profesor. El îmi spunea că, în afară de mine, a iubit două lucruri, matematica și să fie profesor”, povesteşte Maria Panaitopol. Ea a mai spus că soțul ei a fost pasionat de matematică de când se știe. „Când era elev, a luat în toți anii premiul I, iar mai târziu, s-a ocupat mult timp de olimpiada de matematică. Este considerat de marea majoritate ca fiind cel mai mare problemist al României iar aceste concursuri sunt organizate în memoria lui”, a adăugat soţia marelui matematician.
Elevii olimpici constănțeni au bifat încă o victorie în palmares. Ei au obținut la acest prestigios concurs, 4 premii I, 5 premii II și 2 premii III. Trei dintre aceștia au obținut punctaj maxim, adică 28 de puncte, fiind recompensați cu trofee și premii de excelență. Aceștia sunt: Rîşnoveanu Lucia, Tulceanu Cezar, clasa a 8 a de la Școala Gimnazială Spectrum și Abibula Aisel, clasa a 9 a de la Liceul Internațional de Informatică Constanța.
Ca o recunoaştere a importanţei acestei competiţii, au participat, în calitate de invitaţi, profesorii Ana Elisabeta Naghi, inspector de matematică în MEN, Radu Gologan președinte al Societății de Științe Matematice din România, Cătălin Gherghe, vicepreședinte al SSMR, şi Gabriel Vrânceanu de la Colegiul Național „Iulia Haşdeu”, antrenor lot olimpic. La redactarea subiectelor au contribuit profesorii Mihai Bălună de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” București, antrenor lot olimpic, conf.dr. Cătălin Gherghe, Universitatea Bucureşti şi prof. dr. Radu Gologan, Universitatea Politehnică Bucureşti. Iniţiativa a fost susținută și promovată de inimosul profesor Florin Atanasiu, directorul Colegiului Dobrogean „Spiru Haret” Tulcea care, în calitate de organizator, a reușit ca evenimentul să fie un real succes.
Principalul finanțator al concursului a fost Consiliul Județean Tulcea care, împreună cu Asociația de Părinţi a CDSH, a recompensat elevii câștigători cu premii substanțiale în bani. „Mă bucur că în felul ăsta, concursul acesta poate contribui într-o oarecare măsură și la atragerea elevilor spre matematică și astfel să iubească frumusețea ei. Eu sunt de părere că a-i învăța pe copii matematică înseamnă a-i învăța pe copii să gândească, pentru că matematica servește oricând și în orice. De altfel, Galileo Galilei a spus că această disciplină este limba în care Dumnezeu a scris lumea și eu cred că așa este”, a precizat iniţiatoarea prestigiosului concurs. Deși a ieșit de mult la pensie, distinsa profesoară de matematică Maria Elena Panaitopol predă în continuare cu pasiune. Pentru a investi în concursurile organizate în memoria soțului ei, doamna Panaitopol preferă să renunțe la multe cheltuieli personale. Aceasta a declarat într-un interviu acordat publicației online „Pressone” că ar fi dispusă să își vândă inclusiv apartamentul în care locuiește, pentru a susține această cauză nobilă. „Există un citat pe care eu îl iubesc foarte mult... Matematica nu ne învață să adunăm iubirea, nu ne învață să scădem ura, dar ne asigură că orice problemă are o soluție”, a adăugat Maria Panaitopol.