Psihoterapeutul Iuliana Fulaș consideră că preoții și psihologii trebuie să aibă o relație solidă, de conlucrare, deoarece aceste două domenii nu sunt rivale, ci complementare. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Agenția de PR Plus Communication, sunt multe cazurile în care un domeniu vine în slujba celuilalt și-l completează, iar atât psihologii, cât și preoții, au nevoie unii de ceilalți pentru a atinge un tel comun: vindecarea sufletului omului.
Taina Spovedaniei cicatrizează rănile deschise din suflet „Vindecarea sufletului începe în Biserică (Casa lui Dumnezeu), prin Taina Spovedaniei, care este un factor important în creșterea frecvențelor de vibrație și de curățire interioară. Vindecarea sufletului și a minții trebuie continuată de psihoterapeut, pentru că el știe mai bine cum funcționează mintea umană și poate trata tulburările psihice care rezidă din suferință, cum ar fi depresia, anxietatea, atacurile de panică, fobii etc. Cancerul, bolile de inimă, astmul, imunitatea scăzută, toate au o componență psihică, iar acestea reprezintă un dezechilibru în creier. Ne îmbolnăvim pentru că gândim și trăim disfuncțional. Trebuie să căutăm cauza bolilor, iar această se află în gândurile noastre negative, în neiertări, în ură, furie, invidie, gelozie, agresivitate etc. Unele dintre aceste stări negative sunt patimile de care ne vorbesc preoții și pe care trebuie să le spovedim. Când îți asumi responsabilitatea, te ierți, îi ierți pe cei care ți-au greșit, începi să te dezvolți, începe integrarea și te vindeci", a declarat psihologul Iuliana Fulaș.
Conform psihoterapeutului, unele persoane ajung destul de târziu la preot pentru spovedanie, când suferința psihică a acestora s-a transformat într-o boală somatică (bolile care apar pe sistem nervos). În acel moment, este bine ca preotul să-i explice enoriașului că starea sa de suferință psihică s-a transformat într-o suferința fizică și este bine să consulte un psihoterapeut. Dacă nu apare liniștea sufletească sau vindecarea lor după spovedanie, explică specialistul, și încă resimt reminiscențe ale suferințelor lor, unii oameni intră în depresie și au tendința de a da vina pe toată lumea, inclusiv pe preoți, biserică sau chiar pe Dumnezeu.
Gândurile negative ne distrug sănătatea „În aceste situații intervine psihologul care-l ajută pe om să înțeleagă de ce este furios și faptul că în spatele oricărei probleme stau gânduri, emoții, dorințe, fantezii neexprimate, ignorate, negate și neasumate, și nu Dumnezeu. Dumnezeu nu pedepsește, ci doar noi ne pedepsim. Același lucru îl fac și preoții în predicile lor, le explică enoriașilor că nu Dumnezeu este vinovat pentru eșecul nostru, ci noi, prin gândurile și acțiunile noastre. Când suntem fericiți, atunci și corpul nostru este fericit. Este bine să învățam cum să trăim sănătos, cum să ne întărim mintea, cum să fim fericiți și împliniți, primind ajutorul preotului și al psihologului. Sănătatea noastră psihică și fizică depind de sănătatea noastră mintală, de gândurile cu care ne hrănim", conchide psihoterapeutul Iuliana Fulaș.