Știm cu toții că România este frumoasă, însă probabil că nu mulți dintre noi se pot lăuda că au ajuns să o (re)descopere cu adevărat. Printre cele mai spectaculoase frumuseți naturale deținute de țara noastră sunt cascadele, multe dintre ele devenind atracții turistice mondiale. Mai mult, una dintre cascadele României este chiar unică în lume, datorită peisajului impresionant și a modului în care se revarsă apa, de la înălțime. Dar să vedem un top al celor mai spectaculoase cascade ale României, tocmai bune de... vizitat, în această vară.
1. Cascada Cailor Situată în nord-estul Munților Rodnei, în apropiere de stațiunea turistică Borșa, Cascada Cailor este cea mai mare cascadă din țara noastră și una dintre cele mai frumoase. Cascada Cailor se află la altitudinea de 1300 de metri, iar căderea de apă este de 100 de metri. Apa curge dintr-un circ glaciar și se scurge peste un abrupt numit Podul Cailor. Cascada este o destinaţie foarte populară, atrăgând, anual, mii de turişti din țară, dar și de peste hotare.
2. Cascada Bigăr De o frumusețe și o spectaculozitate ieșită din comun, Cascada Bigăr este recunoscută la nivel internațional, după ce a apărut pe locul I în topul cascadelor unice din lume realizat de The World Geography. Cascada este localizată în locul prin care trece Paralela 45 prin ţara noastră, la popasul cu acelaşi nume. Calea de acces este pe DN57B, din Anina spre Valea Minişului, înainte de satul Bozovici, unde veți găsi un semn cu Popasul Paralela 45.
3. Cascada Duruitoarea Una din minunile naturii poate fi considerată și Cascada Duruitoarea, din Masivul Ceahlău. Maiestuoasa cascadă din Carpați este considerată monument al naturii, cu regim de arie protejată. Accesul se poate face prin trei trasee turistice bine amenajate, care pleacă din stațiunea Durău. Traseele sunt de dificultate medie și mică si pot fi efectuate în două ore. Este o cascadă extrem de spectaculoasă atât datorită zgomotului puternic pe care îl face când debitul de apă este mai mare, cât și pentru faptul că are o coborâre de 25 de metri, întreruptă uşor, în apropiere de bază, unde finalul deosebit al curgerii în stil fuior arată mai degrabă ca un evantai.
4. Cascada Urlătoarea Este una dintre cele mai cunoscute și mai accesibile cascade din România, fiind situată în apropierea orașului- stațiune Bușteni. Se află la altitudinea de 1100 - 1120 de metri, iar de la Urlătoarea se poate ajunge ușor în zona Platoului Bucegi.
5. Cascada Vănturătoarea Lăsată la urmă, dar nu pentru că este mai puțin spectaculoasă, ci pentru că este doar pentru... temerari! Vânturătoarea este situată pe malul drept al Cernei, la 1000 de metri altitudine și este la o oră de mers din șosea de la Podul Țâsnei. În cădere verticală, apa se lovește de un prag și este vânturată, formând astfel o adevărată pânză de șiroaie cu multe curcubee. Este, fără îndoială, extrem de spectaculoasă, fiind cascada cu cea mai mare cădere liberă de apă din România - circa 40 de metri.