Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

După aproape un veac

Toate articolele politice ale lui Eminescu, lansate în trei volume

Articol publicat Marti, 16 Iunie 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Culturale

Sursa foto: historia.ro

Sursa foto: historia.ro
Sursa foto: historia.ro

Sursa foto: historia.ro

Cu prilejul împlinirii a 126 de ani de la moartea geniului poeziei românești, Mihai Eminescu, a fost lansată, luni, 15 iunie, ediția în trei volume a tuturor articolelor politice semnate de către acesta. Volumele au apărut în colecția „Opere fundamentale" a Fundației Naționale pentru Știință și Artă.

La evenimentul care a avut loc la Palatul Cercului Militar Național din Capitală, fostul președinte al Academiei Române, criticul literar Eugen Simion, a declarat: „Astăzi (n.r. luni) au apărut aceste trei volume, care cuprind, într-o ediție de tip pleiade, toate articolele politice ale lui Eminescu. Noi le-am mai publicat într-o serie, dar este prima dată după aproape 100 de ani când apar toate articolele lui Eminescu, inclusiv cele care par incomode".

În opinia sa, statul român ar trebui să finanțeze tipărirea unor astfel de ediții de volume clasice, mai ales când este vorba de cel care este considerat poet național.

Activitatea de jurnalist politic i-a ruinat sănătatea Activitatea de jurnalist politic a lui Mihai Eminescu a fost concentrată în perioada 1877 - 1883, timp de șase ani, la cotidianul Timpul, organul oficial al Partidului Conservator. Dealtfel, Eminescu a fost și redactor șef al publicației, între 1880 și 1881. Totuși, acesta a publicat articole politice sau culturale și în alte reviste sau gazete ale epocii, până să ajungă în redacția ziarului Timpul. Deși, în linii mari, convingerile sale politice erau aceleași cu cele ale conservatorilor și ale fracțiunii junimiste, condusă de P.P. Carp și Titu Maiorescu, Eminescu și-a exprimat, nu rareori, propriile păreri în articolele politice, stârnind mânia și nemulțumirea unor conservatori. Se spune că implicarea sa afectivă în evenimentele politice ale vremii și în activitatea de jurnalist, oboseala și dezamăgirile acumulate în cei șase ani de muncă susținută în presă, au determinat declanșarea crizei maniaco-depresive, în 1883. Eminescu era conștient că activitatea în redacție - „Bat telegramele Havas, arză-le-ar focul să le arză!" - îi afecta profund activitatea de creație, disipându-și eforturile în acea muncă intelectuală inferioară.