În urma tragediei care s-a produs în clubul Colectiv, România corectă s-a trezit. A ieșit din spirala tăcerii, înțelegând că n-a fost niciodată minoritate. Mânați de durere, furie și dorința de a schimba un sistem putred, românii au pus la zid corupția clasei politice, care le-a ucis speranța și tinerii frumoși din Colectiv. Potrivit psihologilor, victimele incendiului necesită un anumit tip de psihoterapie, cea a traumei. Mulți dintre psihologii voluntari care și-au oferit sprijinul sunt specializați în acest domeniu (în București funcționează, de mai mulți ani, Institutul pentru studiul și tratamentul traumei).
Stresul post-traumatic, bombă cu efect întârziat! „Tulburarea post-traumatică de stres (PTSD) sau stresul post-traumatic este o afecţiune dezvoltată în urma unor experienţe înfricoşătoare, dureroase, cu risc crescut, iar simptomele pot apărea în trei luni, dar şi după ani de la producerea evenimentului. Stresul post-traumatic poate fi asemănat cu o bombă cu efect întârziat. Persoana în cauză, adică victima evenimentului traumatizant, „înmagazinează” durerea în inconștient, o așează la baza lui și apoi, într-un context care îi amintește de traumă, se eliberează într-un mod „instantaneu”. În cazul victimelor de la Clubul Colectiv - tinerii din club, medicii, asistentele medicale, pompierii polițiștii - vor trăi, într-o măsură mai mică sau mai mare, stări de tristețe imensă, pot avea, pe neașteptate, amintiri și coșmaruri terifiante, care le pot afecta ritmul vieții de până atunci. Oricum, după o astfel de traumă, nu mai poți fi același om de până atunci! Cei care au trăit în mod direct evenimentul din Colectiv și și-au salvat viața pot avea sentimente profunde de culpabilitate (vinovăție) - apărute ca urmare a gândului că ei trăiesc, pe când ceilalți nu au avut nicio șansă. La cei care și-au pierdut persoana iubită (în unele cazuri murind chiar sub ochii lor), sentimentul de vinovăție este extrem de accentuat! Gândul că ar fi putut să facă ceva, dar nu au reușit, îi macină și îi îndurerează în mod profund. Tinerii din clubul Colectiv care sunt internați în spitale și al căror organism va câștiga lupta cu viața (Doamne ajută!), au, în primul rând, o durere fizică insuportabilă, iar apoi una psihologică, de neimaginat - Îi doare sufletul! Ei sunt schilodiți, atât fizic, cât și psihologic, iar recuperarea poate dura ani întregi”, a declarat, pentru www.101stiri.ro, psihologul Mihaela Nicolaev.
Românii au înțeles: corupția ucide! Aceasta mai spune: „Un mare rol în recăpătarea imaginii de sine și a identității personale îl au și îl vor avea membrii familiei, prietenii, medicii chirurgi, preoții (duhovnici), psihologii, psihoterapeuții. Rolul comunității - pe ansamblu și al mass-mediei - este unul foarte important, ceea ce s-a și observat zilele care au urmat accidentului de la clubul Colectiv. Victimele au fost ajutate prin strângerea unor fonduri, prin informarea cetățenilor în legătură cu donarea sângelui și a pielii. Este un moment când valori precum altruismul, bunătatea, spiritul de sacrificiu, dragostea față de semeni, capătă un înțeles adevărat”.