Datorită bogatului conținut de minerale şi a proprietăţilor termale, nămolul are diverse beneficii pentru organismul nostru, fiind cunoscut şi utilizat încă din antichitate. Potrivit unei definiţii date de Societatea Internaţională de Hidrologie Medicală, nămolul este o substanţă formată în condiţii naturale, sub influenţa proceselor geologice şi care, în stare fin divizată şi în amestec cu apa, se foloseşte în practica medicală sub formă de băi sau proceduri locale, ce ne vindecă organismul. În funcţie de compoziţie, dar şi de modul de formare, există trei feluri de nămol: sapropelic, de turbă şi nămol mineral. Din fericire pentru adepţii terapiei naturale, ţara noastră este lider la acest capitol, având din plin rezerve de nămol din toate cele trei feluri.
Ce proprietăţi terapeutice are nămolul? Cu ajutorul nămolului îndepărtezi celulele moarte, elimini toxinele din organism, îmbunătăţeşti circulaţia sângelui, hidratezi pielea, tratezi eczemele, îţi întăreşti sistemul imunitar. Nămolul te scapă de reumatism, celulită, constipaţie, riduri, stres, gastrită, ulcer, conjunctivită etc.
Tratează afecţiunile ginecologice Dacă îţi aplici comprese locale cu nămol, vei reuşi să scapi de anexită, să-ţi reglezi menstruaţia şi să combaţi inflamaţiile de la nivelul aparatului genital. Este recomandat şi în cazul infertilităţii, prin utilizarea tampoanelor vaginale cu nămol, metodă care poate fi pusă în practică doar în centrele de specialitate.
Cum îl folosim? Este indicat să-l folosim combinat cu apă, până când obţinem o pastă, pe care o aplicăm pe o anumită zonă sau pe întreg corpul. Se îndepărtează cu apă călduţă, fără a utiliza săpun sau geluri de duş. Pentru a obţine rezultate bune, terapia cu nămol trebuie urmată cel puţin trei săptămâni, reuşind astfel să curăţăm întregul organism.
Cine nu poate face terapie cu nămol? Terapia cu nămol este contraindicată persoanelor care suferă de astm, diabet, ulcer, hepatită, afecţiuni renale sau cardiovasculare.