Bestseller-uri, tombolă cu premii, lansări de carte Bestseller-urile momentului, cele mai noi apariții editoriale la prețuri de extra-sezon, lansări de carte, tombole cu premii, dar și multe surprize sunt câteva din atracțiile Târgului Gaudeamus Litoral de pe faleza Radio Vacanța, din Mamaia, târg aflat la cea de-a VII-a ediție.
Călătorie... vizuală prin Dobrogea Seara de vineri a târgului a stat sub semnul IUBIRII, și nu numai prin titlurile căutate de turiști sau de constănțeni, ci și prin lansările de carte ale scriitorilor dobrogeni, care ne-au împărtășit cu drag oameni și locuri noi, dar și viziunea lor despre IUBIRE și VIAȚĂ. Vizitatorii au avut ocazia să cunoască și o parte sensibilă a Dobrogei, cu ajutorul călătoriei vizuale, date de artiștii fotografi. Cunoscutul fotograf constănțean Bebe Pitei i-a transpus pe toți cei prezenți, pentru câteva momente, în spectacolul inedit al străzii, unde decorul rămâne de cele mai multe ori neschimbat. Expoziția „La Strada” a cuprins peste 60 de lucrări realizate de 18 fotografi constănțeni.
Lansările editoriale ale serii de vineri, 14 august Principiul serii de vineri, 14 august, a fost să prezinte cărți abia apărute sau apărute în 2015, dar să ofere, în același timp, o retrospectivă a activității scriitorilor de la malul mării: „Vă întâmpină cu dragoste, cu „Iubirea urcă muntele” și cu întrebarea „De ce iubim?”, două autoare - Diana Dobrița Bîlea, cu „Iubirea urcă muntele” și „De ce iubim”, dar și „Duminica Păpădiei”, autoare Mihaela Meravei. Ambele volume sunt apărute la Editura Ex Ponto, editură foarte puternică la Constanța, mai ales că se ocupă de ea oameni de cultură. A fost întemeiată de regretatul profesor Ioan Popișteanu și este susținută puternic de Ovidiu Dunăreanu, membru al Uniunii Scriitorilor. Sunt foarte mulți care scriu poezie și dacă vă uitați, sunt tineri, adolescenți, care scriu poezie, pentru că poezia este un mod de a-ți exprima sentimentele mult mai concentrat, mult mai expresiv. Fiecare vede lumea poetică în versul său, dar putem descoperi poezia la orice vârstă. Eu am redescoperit-o la 40 de ani”, a declarat Steliana Bajdechi, realizator de emisiuni Radio Constanța.
Scriitoarea Mihaela Meravei: „În spatele cuvintelor se află multe emoții, multe trăiri pe care trebuie să știm să le descifrăm, pentru ca în final să ajungem la adevăr” Și pentru că scriitorii prezenți la târgul din acest an au configurat un portret liric distinct în spațiul literar de la Pontul Euxin, scriitoarea Mihaela Meravei ne îndeamnă să alegem să citim în continuare, pentru că vom fi mai bogați. „Spre poezie ne îndreptăm tot mai puțin și eu, personal, duc o muncă asiduă în Constanța, sper să aduc măcar în licee poezia. Poezia modernă exprimă foarte multe, în spatele cuvintelor se află multe emoții, multe trăiri pe care trebuie să știm să le descifrăm, pentru ca în final să ajungem la adevăr”, a declarat autoarea pentru www.101stiri.ro.
Cea de-a patra carte a Mihaelei Meravei, lansată în cadrul Târgului Gaudeamus Litoral, face parte dintr-un ciclu de cinci cărți, care se va încheia cu o antologie. „A patra carte a ajuns să mă aducă spre mulțumire. Cu fiecare carte am încercat să progresez, am încercat să fiu mai pretențioasă, să evoluez, să învăț cât mai multe, să dăruiesc cât mai mult. „Duminica Păpădiei” este o carte care vorbește despre condiția poetului, despre gândurile lui, despre felul lui de a iubi, despre felul lui de a ajuta lumea”, a spus Mihaela Meravei.
Și pentru că IUBIREA este cea care ne îndrumă mereu pașii, așa cum susține scriitoarea Mihaela Meravei, autoarea a ținut foarte mult să ne expună viziunea prozatorului, publicistului și criticului literar Ovidiu Dunăreanu, cel care i-a îndrumat pașii spre poezie. „Mihaela Meravei cultivă o poezie cu deschideri neomoderniste, întreținută de elemente autoreferențiale - o poezie unitară, cu un limbaj direct, limpede, profund. Dincolo de senzualitate, candoare și suavitate, volumul se remarcă și printr-o anume sinceritate a lucidității și a unei ironii subtextuale bine temperate”, consideră Ovidiu Dunăreanu.
Poezia, un mijloc de vindecare Autoironia, susține Mihaela Meravei, este cea care se regăsește în majoritatea paginilor cultivate cu multă dragoste: „Eu consider că poezia este un mijloc de vindecare în primul rând, deci ne poate vindeca până și de autoironie. Este bine, uneori, să luăm viața mai ușor, nu întotdeauna trebuie să o luăm cu sufletul la gură. Într-una dintre poezii spun că visele dăunează grav sănătății. Este o ironie. Visele nu dăunează grav sănătății, dar dăunează scindarea lor. Trebuie să luăm viața așa cum vine, pentru că așa cum ni se ia dintr-o parte, Dumnezeu are grijă să ne dea în partea cealaltă. Să avem încredere!”.
Maestrul fotograf Bebe Pitei a adus „La Strada” la... târg Aceeași încredere de mai bine și de iubire pentru ceea ce face ne-a împărtășit-o și artisul fotograf Bebe Pitei, care s-a inspirat pentru expoziția „La Strada” din capodopera cinematografică cu același nume, a lui Federico Fellini: „Expoziția „La Strada” conține fotografii de stradă, chipuri, oameni, gesturi, în același decor care, de cele mai multe ori, are foarte puține schimbări. „La Strada” este o dorință de-a mea mai veche și nu este altceva decât, probabil, o referință la faptul că am lucrat foarte mult în presă, ca fotograf de ziar, unde trebuia să-mi caut cel puțin un subiect pe zi care să aibă o notă umoristică, lucru care se poate observa în foarte multe dintre lucrări. Este o frescă a societății actuale, o frescă a sufletului și a ingeniozității umane, felul în care românul se poate descurca în diverse situații, atât de complicate deseori și cu rezultate de multe ori uimitoare”, ne-a declarat maestrul Bebe Pitei.
Expoziția de fotografie a cuprins peste 60 de lucrări realizate de 18 artiști fotografi constănțeni, prezentate în format digital. Cu fiecare imagine, prin ochii artiștilor fotografi, am învățat că viața nu înseamnă numai bucurie, zburdălnicie și felicitări, așa cum susține Bebe Pitei, ci și multă tristețe, dăruire, pasiune, dar și dragoste pentru ceea ce faci. O parte dintre fotografii participanți sunt foști cursanți ai Școlii de Artă Populară din Constanța, dar și invitați din cadrul Clubului de Fotografie.
Cititorii de sezon, interesați de beletristică și istorie Și tot seara de vineri ne-a ajutat să descoperim care este profilul cititorului estival, care nu caută lecturi greoaie în vacanță, ci cărți de relaxare, romantice sau care pun accent pe latura filosofică a vieții. „Nu se schimbă prea mult profilul cititorului de sezon. Cititorii de carte sunt cam aceiași și în timpul verii, și în restul anului: caută mai mult beletristică, ceva istorie, iar în întâmpinarea acestor cerințe, editura Humanitas vine cu multe titluri noi și cu 20% reducere la acestea. (...) Prețurile încep de la 18 lei și ajung până la 70 lei. (…) Cărțile care se vând mai bine și în București și în restul țării se vând la fel și aici. Sunt aceleași bestseller-uri, pe care le promovăm. Andrei Pleșu se vinde bine întotdeauna, „Despre frumusețea uitată a vieții” este un volum al său foarte bine vândut, de asemenea Gabriel Liiceanu – „Declarație de iubire” sau „O idee care răsucește mințile...”, Neagu Djuvara, Lucian Boia, autorii străini de beletristică, Paulo Coelho și Eric Emmanuel Schmitt. Se vinde bine ultima carte a lui Paulo Coelho - „Adulter”, dar și „Alchimistul. Sunt cărți căutate”, susține Alecu Ion Iulian, agent de vânzări la editura Humanitas.
Editura Litera, prezentă și ea la Târgul Gaudeamus Litoral, și-a întâmpinat cititorii, anul acesta, cu câteva enciclopedii ce cuprind atât informații, cât și întrebări. Copiii sunt în căutarea poveștilor lui Walt Disney, mai ales în urma ultimelor filme apărute pe ecrane. „Părinții caută în general cărți cu activități, cu multe exerciții pentru diferite vârste și noi avem cam pentru toate vârstele, de la 2 ani până la 8-9 ani. Cel mai ieftin roman de dragoste este 12 lei, iar cea mai scumpă carte este, de fapt, un atlas al Corpului Uman, care costă 139 lei. Este pentru specializarea Medicină, un volum foarte căutat. Doamnele caută ceva de relaxare în general, romane de dragoste, domnii optează pentru beletristică, iar Osho este un scriitor râvnit”, spune Apostol Loredana Elena, din cadrul Grupului Editorial Litera.
Reducerile editurilor Elevii, dar și cei care se pregătesc intens pentru examenele naționale, pot achiziționa de la târg volume de teste și exerciții, iar Editura Niculescu a cuprins în oferta târgului multe reduceri. „Se vine cu o reducere din partea editurii. Reducerea diferă, avem și o tombolă. La orice carte cumpărată se completează un talon și se oferă două premii în valoare de 100 de lei - cărți la alegerea cumpărătorului. Cărțile sunt pentru toate buzunarele, având câte o reducere. Unele au o reducere mai mare, altele au o reducere mai mică, dar majoritatea sunt la prețuri promoționale, de târg. (...) Prețurile sunt de la 5 lei în sus”, declară Mariana Tănasie din cadrul Editurii Niculescu.
Tot sub însemnele IUBIRII va sta și seara de sâmbătă, 15 august, în care pasionații de fotografie se vor întâlni, de această dată, cu Lucia Tarase și cu artiștii Constanței, scriitori și muzicieni, iar de la ora 20.00, Editura Eikon vă invită la o captivantă prezentare de carte. Loredana Dalian, scriitor din Slobozia, vă aduce în dar o nuvelă extrem de romantică, dar și extrem de actuală.
Programul de vizitare al târgului este zilnic, între orele 15.00-23.00, iar intrarea publicului este liberă. Târgul Gaudeamus Litoral este deschis până pe 17 august, în stațiunea Mamaia, pe faleza din fața studioului Radio Vacanța.