Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

“ȚĂRANII DOBROGENI” VĂ POFTESC LA GHIUDEMUL TĂTĂRESC AL LUI “MOȘ IOSIF”, PRIMUL PRODUS ATESTAT TRADIȚIONAL DIN JUDEȚUL CONSTANȚA

Articol publicat Sambata, 03 Octombrie 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Nutriţie & Sănătate, Experiențe dobrogene

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro
Sursa foto: 101stiri.ro

Sursa foto: 101stiri.ro

DE PE LA “ȚĂRANII DOBROGENI” ADUNATE…

Lumea “Țăranilor Dobrogeni” a devenit accesibilă, în ultimii ani - atât prin intermediul platformei și comunității online de peste 100.000 de utilizatori, cât și al celor două binecunoscute magazine de la malul mării - tuturor constănțenilor care tind din ce în ce mai mult să se îngrijească de propria sănătate, alegând să consume produse făcute din ingrediente naturale și mâncare autentic românească, tradițională, precum și fructe și legume provenind de la producători locali și ferme atestate ecologic din județ. De departe, cea mai la îndemână opțiune pentru consumatorii de hrană sănătoasă, dar care să aibă neapărat și gustul de altădată al produselor tradiționale dobrogene, sunt magazinele “Țăranii Dobrogeni”, situate în zona Delfinariu – Bulevardul Mamaia, respectiv zona Lidl - B-dul I. C. Brătianu.

De ce ar trebui să optăm să ne aprovizionăm periodic din magazinele “Țăranii Dobrogeni”? Pentru calitate și gust, pentru că în galantere vom găsi mereu cele mai bune selecții de produse, de la brânzeturi și lactate până la mezeluri și tot felul de preparate din carne crud-uscată, realizate manual, după rețete tradiționale autentice, pentru că în aceste băcănii absolut toate produsele ne amintesc de ograda bunicilor și de vechile povești și tradiții dobrogene.

Iată că tot în magazinele “Țăranii Dobrogeni” puteți descoperi și ghiudemul tătăresc al lui Moș Iosif” de la Cumpăna, primul produs atestat tradițional din județul Constanța. Ghiudemul tătăresc realizat de “Moș Iosif” – în realitate, un fost navigator din Constanța, care și-a dus munca la rang de artă în fabrica pe care a deschis-o la Cumpăna – este printre cele mai vândute produse în magazinele Țăranilor Dobrogeni”.

REȚETE DE GHIUDEM ȘI BABIC TRANSMISE DIN GENERAȚII, GUSTOASE ȘI SĂNĂTOASE

Specific bucătăriei unei minorități și adus în țara noastră din stepele Asiei, în urmă cu sute de ani, ghiudemul tătăresc - un preparat crud-uscat, condimentat, realizat din carne de oaie și vită, cu o aromă inconfundabilă - are o rețetă secretă și specială, numărându-se printre gustările preferate ale dobrogenilor.

“Ghiudemul tătăresc al lui “Moș Iosif” este primul produs atestat tradițional din județul Constanța. Este făcut după o rețetă veche, tradițională, fiind un produs realizat manual, fără aditivi, fără conservanți, fără coloranți. Este un produs 100% românesc, curat, fără adaosuri, este făcut din carne macră, afumată și sărată – doar sarea și fumul îi țin de conservare. Este primul producător care a reușit să își ateste un produs pe județul Constanța și tocmai din acest considerent, ghiudemul tătăresc merită promovat și vândut”, a declarat Ioana Moroșanu pentru 101stiri.ro, aceasta fiind inițiatoare a platformei online “Țăranii Dobrogeni”, unul dintre fondatorii Asociației “Țăranii Dobrogeni”, precum și gazda magazinelor care s-au dezvoltat la Constanța sub acest brand.  

Referitor la preț, acesta este, cu siguranță, pe măsura calității produsului, având în vedere faptul că este un produs crud-uscat, iar durata de procesare/ preparare/ maturare este una mai îndelungată, chiar și de o lună, până iese produsul finit, ne mai spune Ioana Moroșanu.

DAR CE SPUNE PRODUCĂTORUL MOȘ IOSIF” DESPRE GHIUDEMUL TĂTĂRESC ATESTAT DE MINISTERUL AGRICULTURII, ÎN 2018

Pe site-ul oficial al lui “Moș Iosif”, aflăm că ghiudemul tătăresc este, din data de 3 aprilie 2018, primul produs atestat ca produs tradițional din județul Constanța, atestat eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și înscris în „Registrul național al produselor tradiționale” la poziția 627:

“Este un preparat crud-uscat și se consumă ca atare. Datorită rețetei autentice de origine tătărească, prin modul tehnologic și mai cu seamă prin ingredientele conținute, acest preparat are o savoare total diferită față de ghiudemul turcesc sau oricare altă rețetă din alte zone, fiind specific zonei dobrogene. Prepararea adevărată și necomercială se mai poate găsi doar în familiile tătărești care respectă tradiția neamului. Perioada de maturare a preparatului este de 21 de zile.

Ingrediente: carne de vită, carne de oaie, sare, piper, cimbru, coriandru, ardei iute, usturoi, membrană naturală de vită.

Produsul se poate comanda feliat sau sub forma de potcoavă. Este vidat în pungi din plastic transparent, de uz alimentar cu greutatea de 100g”.

Ioana Moroșanu ne-a mai dezvăluit că la mare căutare printre constănțenii care se aprovizionează de la „Țăranii Dobrogeni”, pe lângă ghiudem, sunt și alte produse marca “Moș Iosif”. Aceasta a adăugat: “Moș Iosif nu are doar ghiudemul tătăresc, el face și babicul, un produs un pic picant și tot așa, crud-uscat. De menționat este faptul că „Moș Iosif” nu folosește carne de porc, ci carne de vită, de oaie, de capră. În afară de babic sticks, face și pastrame, hamburgeri de rață, de vită, cârnați de vită-oaie, cârnați de capră. Produsele sale vin vidate individual, deci noi nu punem mâna pe produse, sunt foarte sigure și din acest punct de vedere și încurajăm lumea să le cumpere, pentru că sunt foarte gustoase. De asemenea, tot de la “Moș Iosif”, cei interesați își pot procura din magazinele “Țăranii Dobrogeni” și untură, care este din porc de Mangalița, despre a cărui grăsime se zice că este mai slab calorică. "Moș Iosif" mai face din porc de Mangalița și cârnăciori, care sunt semi-afumați, îi perpelești două minute pe grătar și îi mânânci imediat. Sunt foarte vândute produsele, au început să fie din ce în ce mai apreciate, pentru că toată lumea apreciază calitatea lor și cine a luat o dată, cu siguranță că va cumpăra și a doua oară.

“Moș Iosif este originar din Constanța, dar și-a deschis fabrica la Cumpăna, are deja 10 ani vechime. Prima oară a început cu târgurile, la care participa destul de des, ca să se promoveze, apoi, când a început să i se mărească producția, aducea doar în magazine mai mici, de profil, băcănii de cartier, iar acum, crescând și mai mult volumul, le duce și în supermarketuri. Noi ne bucurăm că avem un producător local dobrogean care a reușit să vândă în toată România, este foarte greu să te descurci, fiind un producător mic”.

Procesate clasic, simplu, așa cum ar putea face fiecare la el în casă (dacă ar fi timp și condiții de lucru), cu condimente și ingrediente distincte, produsele lui “Moș Iosif” se regăsesc, de ceva vreme, și în oferta “Țăranilor Dobrogeni”, așadar, nu ezitați să treceți pragul celor două magazine din Constanța și să cereți mai ales ghiudemul tătăresc atestat tradițional, preparat de tradiție, a cărui poveste se pierde în timp, dar iată că nu și rețeta, unică, specială, secretă, transmisă din generații doar celor cu har în arta culinară.