Cine s-ar fi gândit că pasiunea pentru puzzle, un joc îndrăgit de noi toți în copilărie și apoi, chiar și la maturitate, poate da naștere la adevărate... opere de artă? Probabil că nu mulți dintre noi au acest hobby, care necesită îndemânare, răbdare și atenție, să îmbini corect sute și mii de bucățele colorate din carton, plastic sau lemn, pentru a ieși, în final, imagini superbe, dar... efemere, care se pot disipa în câteva secunde. Totul ca să o iei iar de la capăt.
Puzzle-uri din mii de piese Acest hobby a fost ridicat la rang de artă de o cunoscută învățătoare din Constanța, Melania Stoicoci, de numele căreia se leagă generații întregi de elevi, pregătiți încă din anul 1985, la una dintre cele mai apreciate unități de învățământ de la malul mării, Şcoala Gimnazialӑ Nr. 24 „Ion Jalea”. Pasiunea pentru puzzle-uri și-a descoperit-o târziu, mai exact în urmă cu mai puțin de un an, iar de atunci, mărturisește cu sinceritate, nu mai are somn... În doar câteva luni, are deja o colecție de peste 20 de puzzle-uri compuse din mii de piese și care acum, frumos înrămate, sub formă de tablou, farmecă privitorii cu peisajele de sub geamul care le acoperă. Castele, peisaje, clădiri, imagini de la Vatican, Bruxelles sau din Sighișoara și Sibiu, răsărituri pe coasta Spaniei sau Insula Capri, Branul sau Castelul Corvinilor sunt doar câteva dintre minunatele teme ale lucrărilor sale. Învățătoarea Melania Stoicoci spune că își dorește enorm să facă și o expoziție, pentru a le arăta și altor iubitori de frumos cum se poate transforma un hobby în artă. Autoarea lucrărilor intenționează să își completeze colecția de puzzle-uri cu alte 25 de imagini, pe care și-a propus să le realizeze până la anul, să le înrămeze și să le expună publicului.
Imagini superbe cu peisaje, răsărituri, castele ale lumii Cunoscuta învățătoare de la Şcoala Gimnazialӑ Nr. 24 „Ion Jalea” ne povestește cum s-a născut acest hobby: „Era la începutul lui septembrie 2014. Urmând sӑ îndrum o clasӑ pregӑtitoare, cӑutam prin magazine jocuri adecvate acestei vârste. Scotocind printre cutiile de puzzle-uri cu imagini din poveşti, am zӑrit pe capacul uneia numӑrul 1000. 1000 de piese! Cu siguranţӑ, nu era destinat unor copii de 5 - 6 ani, dar mie îmi surâdea ideea „de a mӑ juca” puţin în timpul liber. Fata mea, Elena, fiind cu mine, mi-a înţeles dorinţa şi m-a rugat sӑ o las sӑ îmi facӑ ea acest dar. Nu erau prea multe modele şi am ales Mӑnӑstirea Voroneţ. Ajunsӑ acasӑ, am desfӑcut nerӑbdӑtoare cutia. 1000 de piese cu dimensiunea de 2 cm / 2,5 cm urmau sӑ fie îmbinate pentru a contura o superbӑ imagine a mӑnӑstirii. Nu ştiam prea multe despre secretele unui astfel de joc, despre etapele pe care trebuie sӑ le urmezi pentru a-ţi uşura munca. Priveam cele 1000 de bucӑţele, priveam fotografia şi mӑ gândeam când voi reuşi sӑ-l finalizez. A fost mai greu, dar dupӑ trei sӑptӑmâni (pentru cӑ nu lucram decât foarte puţin timp pe zi) am aşezat ultima piesӑ. Bucuria a fost imensӑ şi am simţit cӑ acea curiozitate de la început se transformӑ într-o provocare”.
Melania Stoicoci: „Ştiam cӑ nu voi mai putea spune vreodatӑ „Gata!”. Jocul se transformase într-o pasiune!” Melania Stoicoci mai spune că nu s-a gândit nicio clipӑ sӑ strângă piesele, pentru a se „juca” altӑ datӑ, ci a înrӑmat primul său puzzle şi l-a aşezat pe perete. „Eram tare mândrӑ de el. Dupӑ câteva zile, am plecat în cӑutarea altor modele. Şi dupӑ ce le-am lucrat, au urmat altele. Experienţa celor dinainte mӑ ajuta întotdeauna sӑ-mi reduc timpul de lucru. Ajunsesem sӑ termin o imagine chiar în două - trei zile. Toţi ai casei mӑ întrebau când mӑ voi opri. Ştiam de atunci cӑ nu voi putea spune vreodatӑ „Gata!”. Jocul se transformase într-o pasiune!”, ne-a mai mărturisit învățătoarea.
După ce a constatat cӑ nu gӑsește întotdeauna în oraş modele adecvate preferinţelor sale, a început sӑ caute site-uri cu firme distribuitoare și să comande puzzle-uri acasă, care ajung în două zile.
Din septembrie 2014 și pânӑ în prezent, învățătoarea a realizat peste 25 de puzzle-uri, atât de 500 de piese, cât și de 1000 și chiar 1500 de piese. Melania Stoicoci mai dezvăluie: „Toate sunt înrӑmate şi adӑugate modestei mele „colecţii”. Am divulgat deja un secret: vreau să realizez o colecţie cu un numӑr însemnat de lucrӑri. Câte? Pânӑ când? Dumnezeu ştie. Responsabilitӑţile profesionale şi cele familiale nu-mi dau voie, totdeauna, sӑ petrec atât timp cât aş dori cu acest hobby. Apoi, depinde şi de „buzunarul” de care dispun. Procurarea jocurilor şi a ramelor necesitӑ o oarecare cheltuialӑ. Intenţionez sӑ achiziţionez şi alte genuri de puzzle-uri: tip glob sau tip piramidӑ”.
Întrebată despre cum vede familia sa aceastӑ pasiune, Melania Stoicoci ne-a răspuns: „Cred cӑ au înţeles cӑ-mi place cu adevӑrat ceea ce fac. La început, eu eram mai neliniştitӑ, neştiind exact ce gândesc ei despre mine. Poate şi-au spus: „A dat în mintea copiilor!”. Chiar şi aşa, eu nu renunţ. Lucrez cu cei mici şi le respect vârsta. Îi apreciez pentru sinceritate şi pentru energia inepuizabilӑ. E bine sӑ putem sӑ fim şi noi, adulţii, câteodatӑ, copii”.
Pasiunea pentru puzzle a învățătoarei se va materializa, cel mai probabil, într-o expoziție, eventual și cu vânzare, prețul unei lucrări înrămate, prezentată sub formă de tablou, la care a muncit și câteva zile, fiind în jur de 100 de lei, în funcție de dimensiune. Până la acel moment, însă, învățătoarea Melania Stoicoci se pregătește pentru vacanța de vară și deci, pentru mai mult timp dedicat ineditului său hobby.