Teatrul de Stat Constanța (TSC) pregătește, pentru acest weekend, deschiderea stagiunii 2015 - 2016. Noul sezon teatral de la malul mării va fi marcat, sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 19.00, de premiera spectacolului „Metamorfozele iubirii”, după autori antici, în regia lui Liviu Manolache, cel care și semnează scenariul, alături de Anaid Tavitian. Piesa va putea fi urmărită pe scena teatrului și duminică, 4 octombrie, de la aceeași oră.
„Metamorfozele iubirii”, teatru antic în debut de stagiune Din distribuția spectacolului montat de Liviu Manolache fac parte actori cunoscuți ai TSC precum: Laura Iordan, Georgiana Mazilescu, Luiza Martinescu, Dana Dumitrescu, Nina Udrescu. Corifeii și coreuții sunt: Alina Mantu, Dana Cristoiu, Ana Maria Ștefan, Paula Prodan, Clara Ghiuvelechian, Mădălina Mușat, Melinda Vladu. De asemenea, instrumentiști vor fi: Liviu Manolache, Adrian Mihai și Cosmin Mihale, iar solist - Viorel Trofim.
Cu prilejul debutului sezonului teatral 2015 - 2016, la sediul teatrului de la malul mării a fost organizată miercuri, 30 septembrie, o conferință de presă în cadrul căreia au fost dezvăluite câteva dintre proiectele de anvergură ale prestigioasei instituții de cultură constănțene. Conferința a fost susținută de către directorul general al TSC, actrița Dana Dumitrescu, actorul, regizorul și compozitorul Liviu Manolache și consultantul artistic al teatrului, Anaid Tavitian. De asemenea, la întrunire au asistat și mai multe actrițe din distribuția spectacolului „Metamorfozele iubirii”.
Festival de teatru la Constanța, vara viitoare! Directorul general al TSC, Dana Dumitrescu, a anunțat cu acest prilej intenția de a organiza la Constanța, vara viitoare, un festival de teatru, un proiect al său de suflet care, din păcate, nu s-a putut materializa anul acesta din diverse motive tehnice și organizatorice. Și pentru că orice început de stagiune reprezintă și momentul bilanțului pentru sezonul teatral care s-a încheiat, la întâlnirea cu presa de la sediul TSC au fost prezentate câteva dintre cele mai importante realizări, cum sunt și participările actorilor TSC la mai multe festivaluri de teatru din țară.
„Razna prin povești”, la Festivalul „Hansel și Gretel” Dacă luna aprilie îi aducea pe actorii constănțeni pe scena Festivalului „Hansel și Gretel”, organizat de Opera Comică pentru Copii București, cu spectacolul „Razna prin povești”, lunile care au urmat au fost tot mai bogate în invitații și participări la alte evenimente de acest gen.
„Bucureștii lui Caragiale” Astfel, în perioada iunie - septembrie, pe durata derulării Festivalului „Bucureștii lui Caragiale”, TSC a fost prezent cu patru reprezentații - două cu piesa „Gâlcevile din Chioggia” și două cu piesa „Escrocii”. Dealtfel, teatrul constănțean a fost singurul din țară care a prezentat spectacole la acest festival.
„Visul unei nopți de vară”, la Festivalul Theatrestock În luna august, TSC a participat cu „Visul unei nopți de vară” la Festivalul Theatrestock - International Arts Festival, organizat la Teatrul „George Bacovia” de la Bacău. În festival au fost prezentate 137 de producții atât ale unor teatre din România, cât și din alte țări precum Canada, Ungaria, Belgia, Olanda, Franța, Marea Britanie sau Italia.
Festivalul Național de Teatru pentru Copii „Cărăbuș” Tot în luna august, TSC a bifat o nouă participare la un festival cu tradiție, la Brăila. Este vorba despre Festivalul Național de Teatru pentru Copii „Cărăbuș”, la care teatrul de la malul mării a participat cu partea a doua a spectacolului „Soacra cu trei nurori”.
În octombrie, TSC participă la Festivalul Național de Comedie de la Galați Invitațiile la festivaluri din țară, dar și de peste hotare nu se opresc, însă, aici. Pe data de 10 octombrie, Teatrul de Stat Constanța va participa cu „Gaițele” la Festivalul Național de Comedie Galați, ediția a XXVII-a. De asemenea, pe 14 octombrie, TSC este invitat la „Fest pe Lipscani” - un eveniment organizat de Teatrul de pe Lipscani din București -, tot cu „Gaițele”.
În decembrie, actorii constănțeni vor juca la Izmir Mai mult, pe data de 9 decembrie, actorii TSC vor susține, pe scena Festivalului Internațional de Teatru de la Izmir,Turcia, spectacolul „Razna prin povești”.
„Trei surori”, pe TVR Un alt succes al TSC, în ultima perioadă, îl constituie și difuzarea spectacolului „Trei surori”, de A. P. Cehov, în regia lui Dominic Dembinski, pe data de 28 septembrie, pe TVR 2, în cadrul Teatrului Național de Televiziune. Spectacolul este realizat în cadrul unei colaborări între TSC și Casa de producție a TVR. Acesta se va difuza în reluare și marți, 3 noiembrie, de la ora 17.20, pe TVR International și pe TVR Moldova.
Distribuția acestui spectacol în viziunea regizorală complexă și modernă a lui Dominic Dembinski îi aduce în prim plan pe actorii: Remus Archip, Maria Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu, Alina Manțu, Liviu Manolache, Adrian Dumitrescu, Marian Adochiței, Iulian Enache, Bogdan Caragea, Cosmin Mihale, Andu Axente, Alexandru Mereuţă, Ileana Ploscaru, Cătălina Mihai, Mircea Rotaru. Scenografia îi aparține Eugeniei Tărășescu Jianu.
Filmările, un tur de forță „Filmarea pentru acest spectacol - în ianuarie s-a întâmplat - a fost un tur de forță, pentru că în cinci zile s-a făcut, practic, un film, s-a lucrat într-un ritm absolut nebunesc, câte 10 ore pe zi, de la 8.00 - 10.00 dimineața se intra pe platou și ieșeam la 8.00 seara. De atunci am remarcat profesionalismul trupei noastre, dăruirea și determinarea actorilor, ceea ce m-a bucurat foarte mult și faptul că acest lucru a fost remarcat de către oamenii de acolo. După ce am vizionat spectacolul, cu mari emoții, am fost cu adevărat mândră de această trupă și am fost bucuroasă în adevăratul sens al cuvântului. Avem trupă și putem să mergem cu ea oriunde. Am știut asta, eu lucrând cu ei de 11, 12 ani, dar mi s-a confirmat încă o dată, pentru că nu i-am văzut, practic, într-un film”, a ținut să precizeze directorul general al TSC, Dana Dumitrescu.
Spectacol pentru Avignon Dana Dumitrescu a mai dezvăluit că va mai urma o premieră, un spectacol pentru Avignon, în regia lui Radu Dinulescu, ce se va juca atât în limba română, cât și în franceză.
Proiectele de anvergură în care este implicat teatrul constituie, cu siguranță, un demers lăudabil și ambițios al conducerii instituției. Până la apropiatele participări la festivalurile de teatru din țară și străinătate, actorii constănțeni se pregătesc temeinic pentru revenirea în fața publicului preferat, cel de acasă.
Referitor la spectacolul „Metamorfozele iubirii”, care va avea premiera oficială în weekend, Dana Dumitrescu a spus: „Am o nemulțumire foarte mare față de acest spectacol, pentru că el a fost făcut cu gândul de a fi jucat în spații neconvenționale, pentru a da un fel de start la festivalul de teatru pe care dorim să îl facem. E o nemulțumire a noastră că nu am reușit, vara aceasta, să îl jucăm în siturile arheologice, din diverse motive. Pentru a-l juca la Histria sau Adamclisi, de exemplu, trebuie să fim siguri că există acel număr de turiști care să vină acolo. Noi când am vorbit cu agențiile de turism era deja destul de târziu pentru a lua legătura cu turiștii care veneau și ne-au spus că trebuie să începem să aranjăm lucrările de acum, din toamnă, pentru vara următoare. Pe de altă parte, aici, în Constanța, nu știu de, ce au fost preferate altfel de trupe, de ONG-uri și nu noi. Este o supărare a noastră, pentru că suntem singurul teatru profesionist de repertoriu pe câteva sute de kilometri, avem spectacolul făcut și nu l-am putut juca la noi”.
Actorul și regizorul Liviu Manolache: „Metamorfozele iubirii este un spectacol feminin în cinstea existenței bărbatului” La rândul său, actorul și regizorul Liviu Manolache a adăugat: „Am îndrăznit să fac un spectacol de teatru antic, „Metamorfozele iubirii”, în amintirea și în dorința de a readuce Constanța pe o hartă firească și normală a drumului către un teatru profesionist adevărat. Este prima zonă din România în care s-a făcut teatru, de peste 2000 de ani”. Liviu Manolache a mai spus: „Spectacolul este făcut din cele mai frumoase monoloage ale antichității, ca și personaje, ca și formă, ca și existență. Este un spectacol numai cu actrițe sau un spectacol feminin în cinstea existenței bărbatului”.
Până vara viitoare, când va fi prezentat și în spații neconvenționale, actorii de la malul mării așteaptă publicul, în acest weekend, la spectacolul „Metamorfozele iubirii”. Directorul general al TSC, Dana Dumitrescu, a conchis: „Mesajul meu pentru spectatorii constănțeni este același, ca de fiecare dată: dacă vor să trăiască câteva clipe într-o lume mai frumoasă, să vină la teatru!”.