Strugurii, cele mai cultivate fructe de pe pământ, după portocale, au o acţiune benefică asupra organismului nostru, deoarece conţin numeroase săruri minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc; enzime, vitaminele A şi C, dar şi vitaminele din grupa B (B1, B2, PP), zaharuri, taninuri, polifenoli şi fibre.
Beneficiile strugurilor pentru organism Strugurii reuşesc să ne scape de afecţiunile reumatismale, metabolice (guta), litiaze urinare şi biliare. De asemenea, stimulează secreţiile biliare şi peristaltismul, îmbunătăţind digestia, fluidizează sângele, scad colesterolul rău şi au un efect tonic asupra sistemului nervos. Datorită multiplelor beneficii, medicii ne recomandă strugurii în anemii, astenii, stări de convalescenţă, afecţiuni hepatice, surmenaj. Aceştia pot fi folosiţi chiar şi în tratamentul obezităţii. Din cauza conţinutului mare de zaharuri (15-20%), boabele de struguri sunt contraindicate persoanelor care suferă de diabet.
Când nu sunt recomandaţi strugurii Potrivit medicilor, strugurii nu sunt recomandaţi atunci când suferim de hipertensiune gravă, afecţiuni renale grave, retenţie de lichid în ţesuturi şi diaree cronică.