Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Știi ce conțin produsele tale de îngrijire personală?

Articol publicat Vineri, 12 Iunie 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: foodmatters.tv

Sursa foto: foodmatters.tv
Sursa foto: foodmatters.tv

Sursa foto: foodmatters.tv

Probabil că mai mult în ultimii ani, ca urmare a „avalanșei” informaționale amplificate odată cu „era internetului”, am început să citim cu atenție etichetele produselor de îngrijire personală pe care le folosim. Și din câte ne-am dat seama - o spun și studiile, și specialiștii - 90% dintre produsele cosmetice și de îngrijire personală conțin o mulțime de chimicale, conservanți de genul parabenilor, ftalaților și multe alte substanțe, unele cu denumiri suspecte, altele chiar... atrăgătoare - fragrances.

Conform site-ului naturalcosmeticnews.com, un adult folosește în medie nouă produse de ingrijire personală pe zi, care conțin aproximativ 120 de substanțe chimice. Dintre acestea, multe sunt incomplet testate pentru toxicitate.

Iată o listă cu câteva dintre cele mai nocive substanțe chimice din produsele de îngrijire personală, pe care ar fi bine să le depistăm atunci când citim etichetele și să optăm mai degrabă pentru cosmeticele bio.

Ftalații Parfumurile sintetice conțin, adesea, ftalați, produse chimice sintetice utilizate în mod obișnuit pentru a stabiliza parfumurile și a face plasticul mai maleabil. Acești perturbatori endocrini imită hormonii și pot modifica dezvoltarea genitală. Termenii în limba engleză de care trebuie să vă feriți sunt: synthetic fragrances și phthalates. Parfumurile „de încredere” sunt cele pe ale căror etichete se precizează că sunt derivate din uleiuri esențiale.

Parabenii sunt conservanți folosiți de peste 80 de ani în industria cosmetică, alimentară și farmaceutică, pentru a prelungi viața produselor. Se estimează că peste 90% din produsele cosmetice și de îngrijire personală conțin parabeni, de la creme hidratante, deodorante, geluri de duș, șampoane, la produse de machiaj. Parabenii există și chiar și în produsele de îngrijire pentru bebeluși. Parabenii au efecte hormonale perturbatoare și sunt considerați un factor de risc în ceea ce privește cancerul de sân.

Ureas sunt conservanți care au potențialul de a elibera formaldehida în cantități foarte mici și pot cauza dermatită de contact. Pe eticheta produselor, acești conservanți sunt cunoscuți și sub numele de: diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, sodium hydroxymethylglycinate.

1,4-dioxan este un cancerigen chimic, care este creat atunci când ingredientele sunt prelucrate cu oxid de etilenă derivat din petrol. Compușii etoxilați includ sodium laureth sulfate și polyethylene glycol („celebrele”PEG-uri). Pentru a le evita, nu cumpărați produse care conțin următoarele ingrediente: myreth, oleth, laureth, ceteareth (sau orice alt-ETH), PEG, polietilena, polyethylene glycol, polixilenasauoxynol.

Petrochimicalele sunt produse petrochimice derivate din țiței. Ingredientele pe bază de petrol - petrolatum, ulei mineral, parafină - formează o barieră atunci când sunt aplicate pe piele și nu permit acesteia să respire și pot bloca porii.

MEA / DEA / TEA sunt „amine” (compuși de amoniac) și pot forma nitrozamine dăunătoare, atunci când vin în contact cu nitrați. Utilizate ca agenți de spumare, stabilizatori sintetici și pentru a ajusta pH-ul din cosmetice, ele pot provoca reacții alergice, iritații oculare, uscarea părului, a pielii.

Sulfații (lauril de sodiu și laureth de sodiu) sunt detergenți duri, care se regăsesc în produsele de curățare, în compoziția săpunurilor, șampoanelor. Derivate din petrol, dar și din uleiuri vegetale (nuca de cocos și altele) care pot fi contaminate cu pesticide, sulfații pot provoca iritații oculare și erupții cutanate.

Substanțele chimice din cremele de protecție solară (oxybenzone și octilmetoxicinamatul) perturbă activitatea sistemului endocrin.

Ionii poliatomici (în engleză Quats), cum ar fi clorura de benzalconiu, clorura de disteardimonium, bromura de cetrimoniu, clorura de cetrimoniu (în engleză benzalkonium chloride, steardimonium chloride, cetrimonium bromide, cetrimonium chloride), sunt, de asemenea, nocive pentru organism. Acestea sunt folosite mai ales la balsamurile de păr, dându-le o sarcină pozitivă pentru a preveni electrizarea.

Compușii antibacterieni triclosan și clorfenezina (în engleză chlorphenesin) sunt de evitat, fiind potențiali cancerigeni.

Polimerii sintetici (poliacrilat de sodiu - în engleză sodium polyacrylate -, carbomer) provin din petrol și conferă vâscozitate produselor de îngrijire a pielii.

Culorile sintetice sunt realizate din gudronul de huilă (în engleză coal tar). Conțin săruri de metale grele care pot depune toxine pe piele, provocând iritarea pielii. Studiile pe animale au arătat că aproape toate dintre ele sunt cancerigene. Acestea vor fi etichetate ca FD & C sau D &C, urmate de o culoare și un număr.

Agenții chelatori (disodium EDTA și tetrasodium EDTA) sunt utilizați în produsele de îngrijire personală pentru a elimina impuritățile din materialele prime de joasă calitate. Acestea nu se biodegradează ușor în mediul înconjurător.