Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Știați că sâmburii unor fructe conțin cianură?

Articol publicat Miercuri, 23 Septembrie 2015

în Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: batafood.com

Sursa foto:  batafood.com
Sursa foto:  batafood.com

Sursa foto: batafood.com

Un sfert de gram de cianură este suficient pentru a provoca o moarte rapidă și dureroasă, avertizează passionsate.be. Probabil că nu mulți dintre noi știu că sâmburii de mere, pere, caise și ai altor fructe conțin acid prusic (cianură de hidrogen, diferită de cianura de potasiu, cunoscuta otravă), toxicitatea fiind periculoasă când sunt sparți și intră în contact cu apa, deci și în timpul mestecării. Dozele din sâmburi sunt totuși atât de mici încât nu prezintă niciun pericol, capacitatea ficatului fiind mai mult decât suficientă pentru a le face față.

Sâmburii unor fructe pot prezenta, totuși, un risc. Acum câțiva ani, în Olanda, un organism cu activitate în domeniu a avertizat consumatorii împotriva cantității mari de cianură din migdalele amare și unii sâmburi de caise. La adulți, consumul a 30 de grame de sâmburi de caise sau de migdale amare poate fi mortal, iar dozele periculoase sunt bineînțeles mai mici la copii.

Sâmburii de caise și migdalele amare se vând în comerț, fiind folosite și ca suplimente pentru gust, de exemplu în pricomigdale. Cantitățile sunt însă foarte mici și supuse unui control strict, care verifică dacă a fost eliminată „otrava". Migdalele dulci nu conțin decât o doză infimă de cianură.