Viaţa unui sportiv de performanţă nu este deloc ușoară, cu multe renunțări când vine vorba despre copilărie, viață personală, distracții specifice vârstei, prieteni. Prin ambiţie, sacrificiu şi perseverenţă, Emma Malcomete a ajuns să fie campioană naţională şi internaţională la înot. La doar 15 ani, pe când era junioară, Emma a primit Carnetul de Maestru al Sportului pentru rezultatele obținute la seniori. A fost triplă campioană balcanică în 2005, când a deținut recordurile competiției. Emma este, totodată, multiplă medaliată internațional, iar în anul 2009, la campionatele naționale, a stabilit un nou record ce data din 1988, la 100 de metri mixt. Cu toate acestea, în vara anului 2010, după stabilirea unui nou record naţional, s-a decis să renunţe la sportul de performanţă. Însă dragostea pentru sport nu a dispărut. Neputând sta departe de bazin, Emma a devenit instructor de înot, în prezent activând la Atena Sport Club din Constanța.
Reporter (R.): Ce te-a determinat să renunţi la sportul de performanţă?
Emma Malcomete (E.M.): Rutina m-a determinat să renunţ la sportul de performanţă. La revenirea mea în ţară, mi-am dat seama că m-am întors la aceleaşi condiţii de la care am plecat. Nu am mai găsit nicio motivaţie pentru a continua, deşi am încheiat activitatea la şase luni după stabilirea unui record naţional. Date fiind condiţiile din ţară şi recompensele limitate, am hotărât să pun capăt activităţii sportive şi să devin antrenor personal atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Mi-am dorit să le pot oferi măcar o parte din ceea ce am trăit ca sportivă de performanţă.
R.: Care sunt sentimentele pe care le-ai trăit în momentul în care ai decis să-ţi schimbi stilul de viaţă? Simţi dorul antrenamentelor intense?
E.M.: Sentimentele nu au fost tocmai plăcute. Decizia nu a fost uşoară, dar am vrut să-mi clădesc o carieră şi după ce renunţ la sportul de performanţă. Simt doar dorul lucrurilor pe care le trăiam la antrenamente, alături de colegii mei. Mi-e dor de atmosfera care era atunci. În acele momente, nu o puteam aprecia, pentru că era creată deja o rutină. Acum, îmi lipseşte acea rutină. Nu duc neapărat dorul antrenamentelor intense, cât al colectivului de atunci.
R.: Care ţi se pare cel mai mare câştig de când eşti instructor pentru copii?
E.M.: Mă pot dedica fiecărui copil în parte, acesta este cel mai mare câştig. Îmi dedic toată atenţia nevoilor lui, astfel încât să înveţe înotul din plăcere. N-aş vrea ca cineva să vină la bazin cu teamă, aşa cum am învăţat eu să înot. Cea mai mare realizare e să-i văd pe cei mici venind la bazin din plăcere, nu obligaţi de părinţi.
R.: Care sunt principalele tehnici de antrenament când vine vorba de copii?
E.M.: Tehnicile de antrenament sunt adaptate în funcţie de fiecare copil/ adult. Eu adaptez ce am învăţat de-a lungul anilor şi transmit mai departe, ţinând cont şi de ce vrea copilul/ adultul. Celor care le este teamă de apă le vorbesc despre mediul acvatic. Doar prin relaxarea corpului se poate învăţa înotul.
R.: În momentul de faţă, mai eşti implicată şi în alte proiecte? Sau totul se rezumă la instructaj?
E.M.: În mometul de faţă, sunt implicată în mai multe proiecte. Timp de trei ani am fost antrenor personal la Orhideea Spa, în Bucureşti. Acum, am revenit în Constanţa. M-am hotărât împreună cu soţul meu, care lucrează tot ca antrenor de înot (dar cu bebeluşi) să deschidem aici un BabySpa. Suntem susţinuţi în acest proiect şi de naşul nostru, Răzvan Florea. El are deja un bazin, Atena Sport Club, dar este dedicat doar copiilor de peste trei ani. Noi ne dorim să acoperim această cerere în ceea ce priveşte bebeluşii. Până obţinem toate aprobările necesare construcţiei, lucrăm la Atena Sport Club.
R.: Ce planuri de viitor ai?
E.M.: Printre planurile de viitor se numără şi acest BabySpa, unde vom putea lucra cu copii (începând de la patru luni la cinci ani, doar individual), dar vom oferi şi clase pentru părinţi, în care îi vom învăţa cum să le facă masaj bebeluşilor. Din luna martie am obţinut şi un certificat internaţional de instructor de masaj, în urma unui curs urmat în Palma de Mallorca. Cursul este dedicat părinţilor care vor să înveţe cum să le facă masaj bebeluşilor şi cum să-şi întărescă legătura afectivă cu cel mic.
R.: Cum decurge acum o zi din viaţa ta?
E.M.: O zi din viaţa mea decurge mult mai liniştit decât în Bucureşti. Acolo plecam la 8:00 dimineaţa de acasă şi ajungeam seara, la 21:00. În Constanţa, programul este mult mai lejer. Dimineaţa merg la sala de fitness, unde mă antrenez în jur de două ore. Apoi merg la bazin, unde am ore cu adulţii şi cu grupele de copii. După cursurile cu adulţi/ copii, iau masa de prânz, iar în ultima parte a zilei, am programate şedinţe individuale sau de grup cu părinţii (programul-masaj pentru bebeluşi).
R.: Un sfat pentru tinerii care îşi doresc să fie sportivi de performanţă.
E.M: Tinerii care îşi doresc să practice sportul de performanţă trebuie să se încarce cu multă răbdare, pentru că ştim cu toţii cum funcţionează sistemul sportului. Trebuie să fie optimişti, pentru a trece peste toate obstacolele care se ivesc. Şi nu în ultimul rând, să muncescă mult şi să fie determinaţi. Să îndrăznescă să-şi urmeze visul, dacă îşi doresc asta cu adevărat. Sportul de performanţă nu este pentru toţi, pentru că nu mulţi reuşesc să facă faţă antrenamentelor, presiunii şi sacrificiului necesar performanţei.