Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sparanghelul, adjuvant în diferite cazuri de cancer

Articol publicat Joi, 25 Iunie 2015

de Elena VERENCA (elena.verenca@101stiri.ro)

în Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: doctorulzilei.ro

Sursa foto: doctorulzilei.ro
Sursa foto: doctorulzilei.ro

Sursa foto: doctorulzilei.ro

Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o plantӑ de culturӑ, originarӑ din America de Nord, dar aclimatizatӑ cu succes şi în Europa. Această legumă este cultivată pentru lӑstarii sӑi tineri, care au un gust plӑcut, asemӑnӑtor cu al conopidei şi efecte nemaipomenite asupra sӑnӑtӑţii.

Existӑ trei varietӑţi de sparanghel, având culori diferite: alb, verde şi violet. Dintre acestea, sparanghelul verde este cel mai comun.

Vitamine şi minerale Sparanghelul conţine vitamina A, C, E, K, B6, acid folic, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, seleniu, sulf, fibre alimentare şi proteine. Deşi sparanghelul este lipsit, practic, de grӑsimi, are în componenţӑ cantitӑţi importante de acizi graşi de omega-3.

Detoxifică organismul Sparanghelul conţine potasiu, recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce grӑsimea de pe abdomen. Conţine fibre, care îmbunӑtӑţesc digestia. Conţine puţine calorii şi este lipsit de grӑsimi, deci poate fi inclus în orice dietӑ de slӑbire. Sparanghelul este o legumӑ minunatӑ, foarte utilӑ în procesele de detoxifiere.

Luptӑ înpotriva îmbӑtrânirii Vitamina C, vitamina A, zincul, manganul, seleniul şi glutationul din sparanghel luptӑ împotriva radicalilor liberi care cauzeazӑ îmbӑtrânirea şi deteriorarea celulelor.

Adjuvant în diferite cazuri de cancer Sparanghelul are proprietӑţi antiinflamatorii şi antioxidante, luptând împotriva cancerului de vezicӑ urinarӑ, la sân, de colon, pulmonar, de prostatӑ, ovarian şi nu numai.

Sӑnӑtatea inimii În sparanghel se gӑseşte din abundenţӑ acid folic, o vitaminӑ B complexӑ, care este esenţialӑ pentru un sistem cardiovascular sӑnӑtos. Este indicat consumul acestei legume şi femeilor însӑrcinate, deoarece micşoreazӑ riscurile de îmbolnӑvire a fӑtului.

Previne osteoporoza şi osteoartrita Sparanghelul este bogat în vitamina K, care ajutӑ la dezvoltarea şi creşterea densitӑţii osoase, prevenind astfel osteoporoza şi osteoartrita.

Amelioreazӑ simptomele depresiei Bogat în vitamina B, sparanghelul contribuie la îmbunӑtӑţirea puterii de concentrare şi a capacitӑţii de gândire. Poate sӑ întӑreascӑ sistemul nervos, fiind o armӑ împotriva stresului şi ameliorând simptomele depresiei.

Reţetӑ: Piure de sparanghel

Porţii: aproximativ șapte porţii (de câte 60 g)

Ingrediente:

2 cӑni sparanghel tӑiat

Arome opţionale:

1 linguriţӑ sare de mare

0,25 linguriţӑ piper

1 lingurӑ ulei de cocos, unt organic sau ghee

Instrucţiuni:

Toarnӑ o canӑ de apӑ într-o cratiţӑ şi adu-o la fierbere. Poţi folosi inclusiv supӑ de oase.

Taie capetele dure ale sparanghelului (circa 1 cm de la baza tulpinilor), dar pӑstreazӑ-le pentru a le pune la urmӑtoarea supӑ de oase sau de legume.

Fierbe în apӑ sau în abur sparanghelul pânӑ când devine uşor de pasat (circa 5 minute). Scurge apa (o poţi pӑstra dacӑ doreşti sӑ gӑteşti altceva în ea, de pildӑ cereale sau alte legume ori pur şi simplu, o supӑ).

Lasӑ sparanghelul fiert sӑ se rӑceascӑ, apoi paseazӑ-l pânӑ când capӑtӑ consistenţa piureului de cartofi. Poţi folosi un pasator, o furculiţӑ, un blender manual, unul obişnuit sau un robot de bucӑtӑrie.

Sugestie: Acest piure este foarte gustos şi poate fi folosit ca garniturӑ la orice mâncare sau de sine stӑtӑtor, ca fel de mâncare în sine.

(Aceastӑ reţetӑ a fost preluatӑ din cartea „Bucurӑ-te de o stare de sӑnӑtate perfectӑ cultivând iubirea de sine”, scrisӑ de Louise Hay, Ahlea Khadro şi Heather Dane)