În ziua de 18 ianuarie, îi prăznuim pe Sfinții Atanasie și Chiril, care au luptat împotriva a două dintre cele mai mari erezii: arianismul și nestorianismul.
Sfântul Atanasie s-a născut în anul 295, în Alexandria și a participat la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combătut pe Arie (arianismul). Arie susținea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi ființă creată.
Sfântul Atanasie, luptător împotriva arianismului Ca diacon și secretar al patriarhului Alexandru, Atanasie l-a însoțit pe acesta la Sinodul de la Niceea, în 325, jucând un rol decisiv în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie. „Datorită scrierilor sale, Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariană și a formulat un simbol de credință, cunoscut sub numele de Simbolul niceean, în care se afirma că Fiul este născut din veșnicie din Tatăl, deoființă cu El”, se menționează pe site-ul crestinortodox.ro.
După moartea Sfântului Alexandru, la data de 8 iunie 328, Atanasie a fost ales episcop al Alexandriei. A trecut la cele veșnice la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat, din care aproximativ 20 ani au fost petrecuți în exil.
Sfântul Chiril a combătut nestorianismul Despre Sfântul Chiril al Alexandriei se știe că l-a combătut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie susținea că în Iisus Hristos există două persoane: persoana divină a Fiului lui Dumnezeu, născut din Tatăl mai înainte de toți vecii și persoana umană sau istorică a lui Iisus Hristos, cu care s-a născut din Fecioara Maria. Erezia lui Nestorie s-a numit dioprosopism sau nestorianism. Această concepție eretică ducea la afirmația că Dumnezeul-Tatăl a avut doi fii. Consecința acestei erezii era că Fecioara Maria n-a născut pe Fiul lui Dumnezeu ca să merite a fi numită „Născătoare de Dumnezeu", ci a născut pe omul Hristos și de aceea trebuie numită „Născătoare de om" sau cel mult, „Născătoare de Hristos".
Datorită Sinodului de la Efes, i s-a recunoscut Fecioarei Maria atributul de „Născatoare de Dumnezeu”.
Tot astăzi, 18 ianuarie, mai sunt pomeniți: Sfânta Muceniță Xenia și Sfântul Cuvios Marcian din Cipru.