Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfecla roşie, miracol pentru organism

Articol publicat Joi, 09 Iulie 2015

de Elena VERENCA (elena.verenca@101stiri.ro)

în Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: informatii-pretioase.ro

Sursa foto: informatii-pretioase.ro
Sursa foto: informatii-pretioase.ro

Sursa foto: informatii-pretioase.ro

Sfecla roşie este una dintre cele mai benefice legume pentru organism. Ea îşi pӑstreazӑ proprietӑţile indiferent de modul de gӑtire. Sfecla roşie se poate consuma crudӑ (sub formӑ de suc, în salatӑ), fiartӑ (în supӑ sau în piureuri) sau coaptӑ. Putem consuma sucul de sfeclӑ simplu sau îl putem combina şi cu alte sucuri pentru un gust mai plӑcut (de exemplu, putem stoarce puţinӑ sfeclӑ, doi morcovi, un mӑr, o portocalӑ şi obţinem astfel un pahar de suc foarte gustos şi sӑnӑtos; putem adӑuga şi puţin ghimbir, dacӑ dorim).

Complex de vitamine şi minerale Sfecla roşie este un complex de vitamine şi minerale, fiind un leac eficient împotriva multor afecţiuni şi boli grave. Sfecla roşie conţine tot complexul de vitamina B, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu, mangan, magneziu, sodiu, fosfor, iod, calciu, fier, zinc, sulf, cupru, nitraţi naturali, antioxidanţi şi fibre.

Beneficii pentru sӑnӑtate Sfecla roşie are numeroase beneficii pentru sӑnӑtate: oferӑ energie şi vitalitate, combate anemia, îmbunӑtӑţeşte circulaţia sangvinӑ în corp, eliminӑ toxinele din organism şi previne apariţia cancerului, scade nivelul de colesterol, ajutӑ la vindecarea bolilor de vezicӑ biliarӑ. De asemenea, consumul de sfeclă roșie contribuie la vindecarea gutei, împiedicӑ formarea cheagurilor de sânge şi depunerea colesterolului pe vasele de sânge, ajutӑ la dezvoltarea şi menţinerea ţesutului muscular. Această legumă are efecte benefice și asupra glandei tiroide, întӑreşte muşchiul inimii, previne atacurile de inimӑ şi bolile cardiovasculare. Este beneficӑ, totodată, împotriva simptomelor de gripӑ şi rӑcealӑ, combate parodontoza, infecţiile şi calculii renali, are efecte benefice în cazul problemelor digestive şi afecţiunilor hepatice, combate constipaţia, stabilizeazӑ glicemia, previne apariţia tulburӑrilor oculare şi este un remediu minunat împotriva varicelor, prevenind formarea acestora.

Reţetӑ: Chipsuri sau felii de sfeclӑ savuroase

Timp de preparare: 15 minute pentru preparare şi 20–25 de minute pentru coacere

Porţii: 6–8

Ingrediente:

6 sfecle medii (le poţi curӑţa cu o perie de pӑmânt, dar nu le decoji)

2 linguri ulei de cocos

2 linguriţe cimbru

2 linguriţe busuioc

1 linguriţӑ sare de mare

1 linguriţӑ piper negru proaspӑt râşnit

Opţional: 1 linguriţӑ praf de usturoi sau 2 cӑţei de usturoi proaspeţi, tocaţi

Instrucţiuni pentru feliile de sfeclӑ:

Preîncӑlzeşte cuptorul la 175˚C.

Dacӑ doreşti o garniturӑ caldӑ cu o texturӑ fermӑ, dar fragedӑ, poţi tӑia sfecla în felii groase. Pune feliile într-un vas de sticlӑ şi amestecӑ-le cu celelalte ingrediente.

Coace-le timp de 15–20 de minute sau pânӑ când se înmoaie.

Instrucţiuni pentru chipsuri:

Preîncӑlzeşte cuptorul la 175˚C.

Rade sfecla pe rӑzӑtoarea pentru feliat, apoi pune-le într-un vas de sticlӑ şi amestecӑ-le cu celelalte ingrediente.

Pune chipsurile într-un singur strat pe o tavӑ şi coace-le pânӑ când devin crocante, adicӑ 20–25 de minute.

Sugestie: Sfecla preparatӑ astfel merge de minune ca garniturӑ lângӑ un fel principal sau o poţi folosi ca gustare luatӑ cu tine (caz în care trebuie sӑ prepari chipsurile). Feliile pot fi pӑstrate la frigider 4-5 zile, iar chipsurile pânӑ la o sӑptӑmânӑ.

(Aceastӑ reţetӑ a fost preluatӑ din cartea „Bucurӑ-te de o stare de sӑnӑtate perfectӑ cultivând iubirea de sine”, scrisӑ de Louise Hay, Ahlea Khadro şi Heather Dane)