Una dintre cele mai întâlnite probleme de sӑnӑtate ale oamenilor de toate vârstele este durerea de spate. Pe lângӑ cauzele medicale, de cele mai multe ori, durerile de spate au la bazӑ obiceiurile noastre zilnice. Durerile de spate pot avea origine nervoasӑ, muscularӑ, osoasӑ sau articularӑ. Pentru a putea fi diagnosticatӑ o afecţiune în mod cert, depinde de regiunea în care sunt localizate durerile, cât de dese sunt, cât de puternice şi depinde dacӑ este o durere constantӑ sau nu. Cu toate acestea, medicamentele nu sunt singura soluţie în acest caz. Medicamentele pe care le luӑm pentru a atenua durerea au, de cele mai multe ori, efecte adverse, de aceea putem apela înainte la o serie de metode naturale, care nu au efectele secundare ale acestora.
Iatӑ câteva sfaturi care pot preveni, ameliora sau trata aceste dureri:
Alimente bogate în calciu şi magneziu
Este necesar sӑ consumaţi zilnic alimente bogate în calciu, precum varza, broccoli, spanacul, peştele şi alimente bogate în vitamina D. De asemenea, consumaţi alimente bogate în magneziu, precum legume verzi, cartofi, banane, cereale, seminţe, lapte, peşte, care vӑ asigurӑ o bunӑ funcţionare a sistemului muscular şi vӑ întӑreşte oasele.
Greutatea corporalӑ
O greutate corporalӑ în limite normale este foarte importantӑ. Cu cât avem mai multe kilograme în plus, cu atât vor apӑrea dureri mai puternice de spate, din cauza presiunii puse pe musculatura spatelui.
Exerciţiile fizice
Dimineaţa, înainte de a vӑ ridica din pat, staţi pe spate şi întindeţi-vӑ încet braţele deasupra capului. Apoi trageţi genunchii, pe rând, uşor la piept. Dupӑ ce vӑ ridicaţi din pat, puneţi-vӑ mâinile pe fese şi lӑsaţi-vӑ uşor pe spate, pentru a vӑ întinde coloana vertebralӑ.
De cele mai multe ori, durerile de spate nu sunt legate de coloana vertebralӑ, ci mai degrabӑ de musculatura spatelui şi a zonei lombare. Exerciţiile fizice întӑresc muşchii care susţin coloana vertebralӑ. Dacӑ dupӑ o încӑlzire uşoarӑ, câteva aplecӑri, câteva genuflexiuni, durerea se amelioreazӑ, înseamnӑ cӑ durerea de spate nu are nicio legӑturӑ cu integritatea coloanei vertebrale.
Alte exerciţii utile sunt plimbӑrile, mersul pe bicicleta medicalӑ sau înotul.
Poziţia corectӑ a corpului
Fie cӑ stai la birou, în faţa computerului, la cinematograf sau în maşinӑ, verificӑ poziţia spatelui şi a membrelor inferioare. Menţine în permanenţӑ spatele drept, nu sta aplecat sau în poziţia „picior peste picior”!
Salteaua pe care dormim
Este recomandat ca salteaua sӑ nu fie foarte tare, dar nici foarte moale. Nu ar trebui sӑ existe spaţii libere între spatele tӑu şi saltea atunci când stai întins pe spate. Dacӑ te cufunzi în saltea sau dacӑ aceasta are porţiuni inegale, atunci este timpul sӑ o schimbi.
Încӑlţӑmintea
Încӑlţӑmintea poate juca un rol esenţial în evitarea durerilor de spate. Pe mӑsurӑ ce încӑlţӑmintea se toceşte, se creeazӑ un dezechilibru la nivelul tӑlpilor, care poate sӑ aibӑ efecte dӑunӑtoare asupra spatelui.
De asemenea, foarte important este şi tocul. Pentru a evita durerile de spate, tocul cel mai indicat nu trebuie sӑ fie mai înalt de 4 cm. O înӑlţime idealӑ a tocului este cuprinsӑ între 2,5 şi 4 cm.
Geanta de umӑr
Un alt motiv din cauza cӑruia oamenii pot avea dureri de spate este şi purtarea unor genţi foarte mari. Geanta nu ar trebui sӑ cântӑreascӑ mai mult de 10% din greutatea corpului.
Creme pentru durerile de spate
Cea mai bunӑ cremӑ pentru durerile de spate este cea cu capsaicinӑ, care se obţine din ardei iute. Capsaicina are proprietӑţi antiinflamatoare şi calmante. Masaţi zonele dureroase cu aceastӑ cremӑ, care va da o senzaţie de cӑldurӑ, însӑ nu trebuie aplicatӑ pe rӑni deschise.
Crema cu arnicӑ este, de asemenea, bunӑ pentru calmarea durerilor de spate, muşchi şi articulaţii. Aceastӑ plantӑ are un efect similar ibuprofenului, însӑ fӑrӑ sӑ dea reacţii adverse. Aplicaţi crema de 3 - 4 ori pe zi, masând zona dureroasӑ.
Uleiuri pentru dureri de spate
Uleiul de eucalipt, uleiul de muştar şi uleiul de iarbӑ-neagrӑ pot fi aplicate pe zona afectatӑ, fiind adjuvante excelente în tratarea durerilor de spate.
Ceaiuri şi infuzii
Puteţi prepara o infuzie din coajӑ de tei, din planta gheara diavolului, din muşeţel sau feriguţӑ dulce, pe care sӑ o consumaţi pentru ameliorarea durerilor de spate.
Ceaiul de ghimbir şi cel de salcie sunt, de asemenea, recunoscute pentru calmarea durerii.
O baie relaxantӑ cu sare de mare
O baie fierbinte cu sare de mare poate face minuni, iar esenţa de eucalipt adӑugatӑ în cada cu apӑ fierbinte sau caldӑ vӑ ajutӑ sӑ eliberaţi tensiunea muscularӑ.