La marea majoritate a femeilor, natura veghează ca sarcina să se desfăşoare fără dificultăţi, însă există şi excepţii care necesită o supraveghere permanentă şi... foarte atentă. Medicul, familia, prietenii, sunt datori, în acelaşi timp, să creeze o atmosferă plăcută, care să-i ofere mamei energie pozitivă. În timpul sarcinii, organismul matern este supus la o serie de modificări ce îi oferă condiţii optime bebeluşului.
Prima perioadă - 16 săptămâni Este perioada de instalare a sarcinii, în care gravida are greţuri, vărsături, pofte sau repulsie faţă de anumite mirosuri, alimente. Potrivit medicilor, unele femei au tulburări circulatorii sau modificări ale stării psihice.
Perioada de echilibru - până la 17-28 de săptămâni Tulburările se diminuează şi/ sau dispar, predominând starea de bine.
Stadiul de solicitare, începând cu săptămâna a 29-a până la naştere, se caracterizează prin diminuarea capacităţii la efort fizic. Prin creşterea dimensiunilor fătului, organele vecine sunt comprimate (vezica urinară, intestinul gros), iar coloana vertebrală este mult mai solicitată.
Alimentaţia Înainte de a se naşte, bebeluşul depinde exclusiv de alimentaţia mamei, aşadar regimul alimentar al gravidei este vital pentru copil. Un regim alimentar sărac sau nesănătos pune în pericol ambele vieţi!
Ce trebuie să mânânce viitoarea mămică? Legume, fructe, carne, peşte, lactate şi cereale integrale.
Ce alimente nu sunt permise în timpul sarcinii? Alimentele bogate în grăsimi, zahăr şi amidon ca: maioneza, carnea grasă, cartofii prăjiţi, fasolea, prăjiturile, peştele sărat, nucile, alunele şi zahărul candel.
Fumatul Trebuie exclus complet în timpul sarcinii şi al alăptării. Frecvenţa naşterilor premature este crescută în cazul fumătoarelor înrăite.
Recomandarea medicilor Regimul alimentar al mămicii trebuie să conţină toate principiile alimentare: proteine, glucide, grăsimi şi săruri minerale. Sunt contraindicate excesele alimentare, care duc la creşterea exagerată în greutate. Femeile care au tendinţa de a se îngrăşa sunt sfătuite de medici să reducă consumul de dulciuri şi grăsimi.
Ştiaţi că...în timpul sarcinii, femeia creşte în greutate cu aproximativ 10 kg, adică în medie 1 kg pe lună sau 250 de grame pe săptămână?