Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Tihon de Zadonsk, prăznuit pe 13 august

Articol publicat Joi, 13 August 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Calendar religios

Sursa foto: www.doxologia.ro

Sursa foto: www.doxologia.ro
Sursa foto: www.doxologia.ro

Sursa foto: www.doxologia.ro

S-a născut în Rusia Sfântul Tihon de Zadonsk s-a născut în anul 1724, în Rusia, din părinți creștini. A primit la naștere numele de Timotei. Potrivit crestinortodox.ro, din cauza morții tatălui său, diaconul Savelie Chirilov, familia pierde susținerea materială. Acesta este motivul pentru care Domnica, mama sa, a fost  la un pas de a-l da pe Sfântul Tihon spre creștere unui vizitiu. În anul 1754, a absolvit seminarul, într-o vreme în care scolastica era la modă. Devine profesor de retorică în seminar, din anul 1754 până în 1758, anul când intră în monahism, primind numele de Tihon. Totodată, ajunge arhimandrit și egumen al Mănăstirii Jelticov, episcop-vicar al Novgorodului pentru un an  și din 1763, episcop de Voronej și Eletk, vreme de patru ani și jumătate.

A luptat împotriva ereticilor Conform crestinortodox.ro,  în această calitate, luptă împotriva ereticilor şi dezvoltă învățământul din zona în care păstorea. De asemenea, se îngrijește să aibă în eparhia sa preoți competenți. În anul 1769, decide să se retragă în singurătate, la Mănăstirea Bogoroditk din Zadonsk. Acolo şi-a dedicat viaţa rugăciunii, astfel încât, de multe ori, a fost văzut cu chipul strălucind, în extaz duhovnicesc. 

Biserica Ortodoxă Rusă l-a trecut în rândul sfinților Sfântul Tihon de Zadonsk a trecut în nefiinţă pe 13 august 1783. Acesta a fost înmormântat într-o criptă de sub altarul Mănăstirii Bogoroditk. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a trecut în rândul sfinţilor pe 25 mai 1861.  

Astăzi, 13 august, îi pomenim şi pe: Sfântul Cuvios Dositei, Împărăteasa Irina, ctitora Mănăstirii Pantocrator, Sfântul Cuvios Dorotei din Gaza, Sfânta Evdochia, împărăteasa, Sfântul Cuvios Serida, egumenul mănăstirii din Gaza, Sfântul Mucenic Coronat şi mutarea moaștelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul.