Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Teodosie de la Brazi, sărbătorit pe 22 septembrie

Articol publicat Marti, 22 Septembrie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sfântul Teodosie de la Brazi este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 22 septembrie. Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Ierarh Teodosie s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în Vrancea. A intrat de tânăr în monahism, iar datorită culturii sale, a fost numit secretar la cancelaria Mănăstirii Bogdana. Mai târziu, în calitate de egumen, se ocupă de reconstruirea acestui așezământ. În anul 1670, a fost hirotonit episcop de Rădăuți, iar în 1671, episcop de Roman. 

Odată cu plecarea Sfântului Dosoftei în Polonia, scaunul de Mitropolit al Moldovei devine vacant. Moldova era condusă, la acea vreme, de domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino, o persoană fidelă otomanilor. La cererea acestui domnitor, episcopii din Moldova îl vor alege ca mitropolit pe Teodosie. Păstorirea sa în calitate de mitropolit nu va dura decât un an, din cauza faptului că i-a cerut domnitorului să pună capăt asupririi otomane. La revenirea Mitropolitului Dosoftei, ierarhul Teodosie pleacă la Focșani, unde se ocupă cu reconstruirea Mănăstirii Brazi. La cererea sa, este adus egumenul Zaharia, din Muntele Athos, instruit în tainele monahismului. Pe când se afla la Focşani, în anul 1688, ierarhul a fost răpit și dus în Ţara Românească. Aici a fost chinuit timp de zece săptămâni.

În toamna anului 1694, tătarii au năvălit și la schitul Brazi. Aceștia i-au cerut să le predea avutul și obiectele de preț, iar pentru refuzul său, Sfântul Teodosie a fost ucis prin tăierea capului. 

Moaștele Sfântului Teodosie au fost descoperite printr-un miracol Conform crestinortodox.ro, în anul 1842, arhim. Dimitrie descoperă moaştele sfântului după terminarea a trei schituri, în curte, în momentul în care îşi săpa mormântul. Capul Sfântului Teodosie era așezat alături, cu fața în jos, pe o cărămidă. Moaștele erau întregi și răspândeau un miros plăcut, ceea ce confirmă evlavia credincioșilor care l-au considerat sfânt încă din timpul vieții. La 6 mai 1842, moaștele Sfântului Teodosie au fost așezate într-un mormânt nou, zidit în partea de nord a paraclisului subteran de la Mănăstirea Brazi. În scurt timp, capul său a fost scos din mormânt și așezat spre închinare în biserică, probabil tot de către starețul Dimitrie. El a rămas în paraclisul subteran până la desființarea așezământului, în 1959, când a fost pus înapoi în mormânt. După redeschiderea mănăstirii, în urma lucrărilor de restaurare, maica Iustina a redescoperit, la 20 martie 2000, moaștele Sfântului Teodosie. 

Hotărârea canonizării sale s-a făcut în ședințele Sfântului Sinod din 4-5 martie 2003. Slujba de proclamare a canonizării a avut loc la 5 octombrie 2003, la Mănăstirea Brazi din județul Vrancea.

Tot astăzi, 22 septembrie, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte şi pe: Sfântul Sfințit Mucenic Foca, făcătorul de minuni, Sfântul Foca, grădinarul, Sfântul Mucenic Isaac, Sfântul Martin, Sfântul Cuvios Cosma Zografitul și cei 36 de cuvioși părinți de la Mănăstirea Zograful, din Muntele Athos.