Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Policarp, sărbătorit pe 23 februarie

Articol publicat Marti, 23 Februarie 2016

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește, pe 23 februarie, pe Sfântul Policarp. Acesta s-a născut în temniță, în jurul anului 70, la Efes, părinții săi fiind închiși pentru că au refuzat să se lepede de credința în Hristos.

Potrivit crestinortodox.ro, la botez a primit numele Pangratie. Din scrierile Sfântului Irineu aflăm că Sfântul Policarp a fost ucenic al Sfântului Apostol Ioan.

A fost adoptat de o o femeie bogată și credincioasă, pe nume Calista, înainte ca părinții lui să fie martirizați. Fire milostivă, Policarp  le-a oferit săracilor tot ce găsea în hambare și, ca mama sa adoptivă să nu se supere, i se ruga lui Dumnezeu. Minunea nu întârzia să apară, căci, în urma rugăciunii, hambarele se umpleau la loc. Datorită acestei minuni, Calista i-a schimbat numele din Pangratie în Policarp, adică „cel cu multe roade“.

Sfântul Policarp a fost hirotonit diacon și preot de către Sfântul Vucol. Apoi, la înmormântarea Sfântului Vucol, a fost hirotonit episcop.

Cu câteva zile înainte de a fi martirizat, a avut o viziune: a văzut perna pe care dormea arsă în foc. Așa a înțeles că avea să fie aruncat în foc, fapt care s-a și întâmplat la rugămintea evreilor.

Sfintele moaște ale Sfântului Policarp sunt în Franța, fiind luate de latini în timpul cruciadelor, iar o părticică se păstrează la Mănăstirea Zografu din Muntele Athos.

Sursa: crestinortodox.ro