Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Nifon, prăznuit pe 11 august

Articol publicat Marti, 11 August 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Calendar religios

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sfântul Nifon s-a născut în ţinutul Peloponez din sudul Greciei, în perioada 1434-1440. Numele de Nifon l-a primit în momentul în care a fost tuns în călugărie de vestitul pustinc Antonie. Potrivit crestinortodox.ro, în anul 1483 este chemat la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după doar trei ani, ajunge patriarh al Constantinopolului în locul lui Simeon, trecut la cele veşnice.

Sultanul Baiazid al II-lea l-a îndepărtat din scaun în anul 1488. Astfel, Sfântul Nifon ajunge în Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul (Botezătorul) din insula aflată în faţa oraşului Sozopolis (Bulgaria de azi). Aici a ridicat un schit şi a stat până în anul 1496, când a fost chemat din nou la conducerea Patriarhiei Ecumenice. 

Exilat de turci, în Adrianopol Conform crestinortodox.ro,după numai doi ani, este din nou exilat de turci în Adrianopol. Aici îl cunoaşte pe domnitorul Radu cel Mare al Țării Româneşti (1495-1508), cel care a  reorganizat biserica. O legătură nelegiuită la Curtea Domnească a lui Radu cel Mare, între sora acestuia şi un boier moldovean însurat, a făcut ca Sfântul Nifon să se retragă la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte, apoi la Mănăstirea Dionisiu, unde îşi va da duhul pe 11 august 1508.

La cererea lui Neagoe Basarab, moaştele Sfântului Nifon au fost aşezate într-un sicriu poleit cu aur şi pietre scumpe şi înapoiate Mănăstirii Dionisiu. Moaştele primului sfânt canonizat pe pământ românesc au fost mutate apoi în Mănăstirea Curtea de Argeş, iar în 1949, au fost mutate în Biserica Sfântul Dumitru, Catedrala Mitropoliei Craiova, unde se află şi în prezent.

Astăzi, 11 august, îi sărbătorim şi pe: Sfântul Mare Mucenic Evplu Arhidiaconul, Sfinţii Mucenici Neofit, Gaie, Zinon, Macarie, Gaian şi icoana nefăcută de mână a Domnului Iisus Hristos.