Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Nicodim Aghioritul, sărbătorit pe 14 iulie

Articol publicat Marti, 14 Iulie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Calendar religios

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sfântul Nicodim Aghioritul s-a născut în anul 1749, în orașul Naxos, situat în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee. Potrivit crestinortodox.ro, până la intrarea în monahism, s-a numit Nicolae Kallivurtzis. La vârsta de 16 ani este trimis la Smirna, pentru a deprinde învățătura dascălului Ierotei. Acesta învaţă latină şi franceză, devenind un bun cunoscător al Sfinților Părinți, al aghiografiei și sfintelor canoane.

După terminarea studiilor, în anul 1770, Nicolae se întoarce la Naxos, unde mitropolitul Antimos îl angajează secretar. La 26 de ani, după câteva vizite la Sfântul Munte, intră în monahism, la Mănăstirea Dionisiu. După doi ani de ascultare, primește numele de Nicodim.

S-a dăruit total rugăciunii, într-o chilie Datorită dorinței de a se dărui total rugăciunii, în liniște, Sfântul Nicodim Aghioritul părăsește Mănăstirea Dionisiu și se retrage într-o chilie aproape de Haries. Dorește să intre în obștea Cuviosului Paisie Velicikovski, însă nu reușește să ajungă în Moldova din pricina vremii. Înțelege din această întâmplare că Dumnezeu avea alt plan cu el și merge să trăiască într-o chilie din Capsala, zonă pustnicească între Karies și Mănăstirea Pantocrator, unde va copia multe manuscrise. Apoi se retrage într-o insulă aproape pustie, lângă Eubeea, în anul 1782. La cererea vărului său, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfântul Nicodim a scris „Manualul sfaturilor bune" sau „Pază celor cinci simțiri".

El învață cum se poate dezrobi mintea de înlănțuirea plăcerilor simțurilor, pentru a-i permite înălțarea prin rugăciunea inimii la cugetările duhovnicești ale contemplației. A trecut în nefiinţă pe 14 iulie 1809. Tomosul de canonizare al Sfântului Nicodim Aghioritul a fost emis de patriarhul ecumenic Atenagora I, împreună cu membrii Sinodului, pe 31 mai 1955.

Astăzi, 14 iulie, îi sărbătorim şi pe: Sfântul Apostol Achila, Sfântul Mucenic Just, Sfântul Cuvios Onisim, făcătorul de minuni, Sfântul Ilarie, Sfântul Mucenic Petru cel Nou şi Sfântul Mucenic Iraclie.