Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284, în oraşul Nicomidia. Potrivit crestinortodox.ro, a trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). La naştere a primit numele de Pantoleon, care însemna că este „puternic în toate precum un leu”. Acest nume era considerat păgân, căci tatăl său împărtăşea credinţa în zei. Cu toate aceste, Evula, mama sa, era creştină. Aceasta a decedat la puţin timp după naşterea lui Pantoleon.
La sfatul tatălui său, termină Şcoala de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o face cu renumitul medic Eufrosin. Cel care îi deschide inima şi îl apropie de Dumnezeu este preotul Ermolae. Astfel, Pantelimon află că Hristos este singurul doctor adevărat. Prima minune a Sfântului Pantelimon a fost ridicarea din morţi a unui copil muşcat de o năpârcă. După această minune dumnezeiască, Pantoleon cere să fie botezat, iar preotul Ermolae îi dă numele de Pantelimon, „cel cu totul milostiv”.
Conform crestinortodox.ro, Sfântul Pantelimon ajunge la cunoaşterea desăvârşită a medicinei, astfel încât împăratul Maximian, cel care îi remarcase calităţile, intenţiona să îl ia la palat ca medic particular. După ce Pantelimon a vindecat un orb, împăratul păgân i-a cerut să renunţe la credinţa creştină. Pentru că a refuzat, Sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul, în anul 303. Se spune că, în loc de sânge, a curs lapte din trupul său.
Mai multe spitale şi aşezăminte ale Domnului poartă numele Sfântului Pantelimon, el fiind considerat ocrotitorul medicilor, doctor fără de arginţi şi făcător de minuni. Capul Sfântului Pantelimon se află la Mânăstirea Rusicon din Muntele Athos, iar moaştele acestuia sunt adăpostite şi la Catedrala din Constanţa, Catedrala Episcopală din Galaţi, Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Mânăstirea Oaşa din Alba Iulia şi în mai mai multe biserici din Bucureşti.
Astăzi, 27 iulie, îl prăznuim şi pe orbul care a fost vindecat de Sfântul Pantelimon, pe Sfânta Cuvioasă Antuza, Sfântul Cuvios Manuel şi Sfântul Mucenic Hristodul din Casandra.