Sfântul Mucenic Mamant s-a născut în Paflagonia (Asia Mică), din părinți creștini. Potrivit crestinortodox.ro,Theodot și Rufina, părinții acestuia, au fost întemnițați, pentru că nu au renunţat la credinţa în Hristos. Astfel, Sfântul Mamant s-a născut în închisoare. Tatăl său a murit înainte ca Mamant să se nască, iar mama sa a trecut în nefiinţă după ce l-a născut. Dumnezeu, iubindu-i pe părinţii lui Mamant, a trimis un înger unei femei creştine, Amina, poruncindu-i să meargă la închisoare şi să-l ia pe micuţ.
Mamant nu a vorbit până la cinci ani, iar când a împlinit această vârstă, primul cuvânt pe care l-a spus a fost „Mama”. Rostind în mod repetat acest cuvânt, Amina, mama sa adoptivă, i-a pus numele Mamant. În vremea domniei lui Aurelian, creştinii au fost persecutaţi aspru, nefiind iertaţi nici măcar copiii. Astfel, Mamant, la vârsta de 15 ani, ajunge înaintea împăratului, unde i se cere să renunțe la credința în Hristos. Pentru refuzul său este supus la multe chinuri: biciuire, ardere cu făclii, ca în cele din urmă, să fie aruncat în mare.
Un înger al Domnului l-a scos din mare și l-a dus pe un munte de lângă Cezareea. Acolo, animalele sălbatice s-au îmblânzit datorită rugăciunilor acestuia. Descoperit de persecutori, este adus din nou la judecată și ucis.
Astăzi, 2 septembrie, îi pomenim şi pe: Sfinții și Drepții Eleazar și Fineas, preoți ai Vechiului Legământ, Sfinții 3.628 de Mucenici din Nicomidia, Sfântul Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595), Sfântul Diomid şi Sfinţii Mucenici Aitala și Amun.