Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Mucenic Antim, sărbătorit pe 3 septembrie

Articol publicat Joi, 03 Septembrie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: crestinortodox

Sursa foto: crestinortodox
Sursa foto: crestinortodox

Sursa foto: crestinortodox

Sfântul Mucenic Antim a păstorit Biserica Nicomidiei în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, dictate de împărații Dioclețian și Maximian. Potrivit crestinortodox.ro, în anul 288, din porunca lui Maximian, au fost ucişi 20.000 de creștini în Nicomidia. În timpul acestei prigoane, Sfântul Antim era prezent în satul Semana, pentru a-i întări pe cei de acolo în primirea muceniciei.

Una din epistolele sale trimise creștinilor din închisoare a fost predată împăratului Maximian. Împăratul, citind epistola și cuprins de furie, a poruncit că Antim să fie prins. Au fost trimiși 20 de soldați în căutarea și prinderea sa. Antim, văzător cu duhul, le-a ieșit în întâmpinare soldaților, i-a dus la casa sa, le-a slujit la masă ca unor oaspeți și numai după aceea le-a mărturisit că el este cel pe care vor să-l prindă.

Uimiți de bunătatea lui Antim, soldații i-au poruncit acestuia să se ascundă, spunând că-i îi vor spune împăratului că nu l-au găsit. Antim le-a spus că nu se ferește să primescă moartea pentru Hristos și că nu i se cade creștinului să mintă. Uluiți de credinţa sfântului, toţi soldaţii au îmbrăţişat cuvântul Domnului şi au fost botezaţi. Ajuns în fața împăratului, Sfântul Antim a fost supus la multe chinuri, iar în urma acestora, i s-a tăiat capul. 

Astăzi, 3 septembrie, îi pomenim şi pe: Sfânta Febe, Sfântul Cuvios Teoctist, Sfântul Zinon, Sfânta Vasilisa, Sfântul Aristion, Sfântul Hariton, Sfântul Mucenic Arhontiul şi Sfântul Mucenic Polidor.