Sfântul Lavrentie a trăit în secolul al III-lea şi a fost arhidiaconul episcopului Sixt. Potrivit crestinortodox.ro, din cauza persecuției împotriva creștinilor, Sixt a fost judecat împreună cu diaconii săi, Felicissimus și Agapitus.
După arestarea acestora, Lavrentie a vândut vasele bisericii și a împărțit banii celor nevoiaşi. În momentul în care Sixt era dus pe Via Appia, pentru a i se tăia capul, Sfântul Lavrentie i-a ieșit în cale și i-a cerut preotului să nu-l lase singur. Vorbind despre comoară în rugămintea adresată lui Sixt (vasele bisericii), Lavrentie a atras atenţia soldaţilor care l-au dus în faţa împăratului. Pentru a-i arăta comoara împăratului, Sfântul Lavrentie a chemat șchiopii, orbii şi bolnavii care se bucuraseră de gestul său. Împăratul, cuprins de furie, i-a cerut acestuia să se închine la idoli. Refuzul sfântului a dus la încarcerarea acestuia.
Miracolul făcut în temniță Conform crestinortodox.ro, în temniţă, sfântul i-a redat vederea lui Lucillus şi apoi l-a botezat. Temnicerul Hippolytus, fiind martor la acest miracol, a cerut și a primit și el botezul. Pentru această faptă, temnicerul a fost omorât alături de restul mucenicilor.
După mai multe chinuri, Sfântul Lavrentie a continuat să mărturisească cuvântul Domnului, recunoscându-l ca fiind singur Dumnezeu adevărat, iar împăratului i-a vestit o soartă crâncenă, urmând a fi chinuit în focuri veşnice. Primind pătimirea focului, Lavrentie şi-a dat duhul cu sufletul împăcat, stingând, totodată, focul necurat al idolatriei.
Astăzi, 10 august, îi pomenim şi pe: Sfântul Iron, filosoful şi Sfinții Șase Mucenici care au murit în Vizie.