Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Isidor Pelusiotul

Articol publicat Joi, 04 Februarie 2016

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: doxologia.ro

Sursa foto: doxologia.ro
Sursa foto: doxologia.ro

Sursa foto: doxologia.ro

Astăzi, 4 februarie, îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul, din Egipt, născut în anul 360. Încă de tânăr, Isidor a îmbrăcat haina monahală, în muntele Pelusion, pe vremea împăratului Teodosie cel Mic. 

Isidor era rudă cu Teofil, arhiepiscopul Alexandriei și cu Sfântul Chiril al Alexandriei. În urma lui Isidor au rămas numeroase cuvinte folositoare, îndeosebi sub forma scrisorilor sale.

Una dintre cele mai cunoscute ziceri ale sale se află în Patericul egiptean: „Viața fără cuvânt e mai bună decât cuvântul fără viață. Căci ea și tăcând e folositoare; cuvântul și strigând supără. Dacă se întâlnesc, cuvântul și viața desăvârșesc un simbol al întregii filosofii”.

Printre învățăturile Sfântului Isidor se numără și aceea că omul nu trebuie să se mândrească pentru lucrurile sale cele bune, ci să rămână smerit. „De este în cineva gând smerit, faptele bune ale aceluia se fac mai luminoase, iar de nu este cu gândul smerit, apoi și faptele bune cele luminoase se întunecă și cele mari se micșorează”.  

Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Isidor a trecut la cele veșnice între anii 435 și 440, fiind admirat de toți și cinstit ca sfânt încă din timpul vieții.

Tot astăzi, îi pomenim și pe: Sfântul Cuvios Nicolae, Mărturisitorul Studitul, Sfântul Sfințit Mucenic Avramie, episcopul Arvilului (Persia), Sfântul Mucenic Teoctist, Sfântul Cuvios Ioan din Irinopole, Sfântul Cuvios Iasim, făcătorul de minuni și pe Sfântul Mucenic Iosif de la Halep.