Sfântul Ioan Rusuls-a născut într-un sat din Rusia, în anul 1690. Potrivit crestinortodox.ro, acesta a fost soldat în războiul ruşilor împotriva turcilor din anul 1711. În luptele pentru dezrobirea Azofului, Ioan a fost luat prizonier de către tătari şi vândut unui ofiţer superior turc.
Tinerii luaţi prizonieri au ales să renunţe la credinţa în Hristos şi s-au făcut musulmani. Sfântul Ioan Rusul a refuzat să urmeze exemplul prietenilor săi şi a răbdat cu mult curaj chinurile venite din partea asupritorilor. Ca prizonier, a fost rânduit să îngrijească de vite. Chiar dacă i se oferea o cameră apropiată de grajd, refuza şi continua să doarmă alături de animale. Conform Bibliei, prin rugăciunile Sfântului Ioan Rusul, grajdul se umplea de bună mireasmă. Dormea puţin, se ruga mult şi se hrănea cu puţină pâine şi apă. În fiecare sâmbătă mergea la o biserică închinată Sfântului Gheorghe.
Dumnezeu l-a înzestrat cu darul cunoaşterii momentului trecerii sale la cele veşnice. În anul 1773, Sfântul Ioan Rusul s-a arătat în vis preotului care îl împărtăşise în fiecare sâmbătă şi i-a arătat că trupul său este întreg şi neputrezit. Preotul, călăuzit în chip minunat de Dumnezeu, a luat sfintele moaşte şi le-a aşezat în Biserica „Sfântul Gheorghe”. Site-ul crestinortodox.ro aminteşte că, în 1832, Osman Paşa a jefuit Biserica „Sfântul Gheorghe” şi a aruncat în foc moaştele Sfântului Ioan Rusul, dorind prin acest gest să se răzbune pe creştini. Trupul sfântului s-a mişcat, în mijlocul flăcărilor, ca şi cum ar fi fost viu, dar nu a ars. Astăzi, 27 mai, îi sărbătorim şi pe: Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul, Sfântul Mucenic Evsevlot, Sfântul Alipie şi Sfântul Beda.