Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Ioan de Rila, ocrotitorul Bulgariei, prăznuit pe 18 august

Articol publicat Marti, 18 August 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Calendar religios

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sfântul Ioan de Rila, cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar, este unul dintre cei mai reprezentativi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Potrivit creştinortodox.ro, Sfântul Ioan de Rila a fost printre primii sfinţi canonizaţi după încreştinarea bulgarilor. Acesta a întemeiat monahismul bulgar şi primul aşezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila. Născut în anul 867, în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo, Sfântul Ioan de Rila a fost contemporan cu Boris I, cu fiul acestuia, Vladimir, cu Ţarul Simeon I cel Mare şi cu fiul său, Țarul Petru I.

Şi-a dedicat viaţa lui Dumnezeu Inițial, Ioan a fost pastor, dar la vârsta de 25 de ani,  în inima lui s-a produs o schimbare şi a ales să-şi trăiască viaţa în singurătate, post şi rugăciune. Înainte de a se duce în Munţii Rila, unde şi-a petrecut restul vieţii, acesta a trăit departe de firea lumii, în mai multe locuri. În timpul vieţii, Sfântul Ioan de Rila era cunoscut ca făcător de minuni. Pentru numeroasele miracole înfăptuite, faima i s-a răspândit cu ușurinţă în întreaga ţară, ajungând până în capitala Imperiului Bulgar. Însuşi Ţarul Petru I a întreprins o călătorie de 120 km, până în Munţii Rila, pentru a fi sfătuit de Sfântul Ioan. Această întâlnire este consemnată şi descrisă în detaliu într-una din „Vieţile” sfântului, precum şi în Testamentul Sfântului Ioan.

A refuzat darurile materiale aduse de Ţarul Petru I Conform crestinortodox.ro, după o lungă călătorie, Tarul Petru I a ajuns la locul unde trăia Sfântul Ioan, însă acesta a refuzat să-l întâlnească în persoană. Respectându-i dorinţa, împăratul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care i le adusese. Sfântul Ioan a păstrat numai o mică parte din mâncare şi i-a înapoiat tot aurul ţarului, spunându-i acestuia că nu călugării au nevoie de aur, ci împăraţii, pentru a putea apăra ţara şi a-l oferi săracilor. 

Înainte de moartea sa, sfântul şi-a scris testamentul, care este păstrat, în prezent, de Biserica Ortodoxă Bulgară. La puţin timp după moartea sa, moaştele sale făcătoare de minuni au fost mutate la Sofia, în timpul lui Petru I. După ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia, în anul 1183, moaştele Sfântului Ioan de Rila au fost trimise în capitala Ungariei, Esztergom, unde au rămas timp de patru ani, până în 1187, când au fost readuse în Sofia. Sfântul Ioan de Rila este prăznuit pe 18 august şi 19 octombrie. Acesta este reprezentat pe reversul monedei bulgare de o leva, începând cu anul 2002. 

Astăzi, 18 august, îi pomenim şi pe: Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru, Sfinţii Mucenici Ermi, Serapion şi Polien, Sfânta Muceniţă Iuliani, Sfântul Mucenic Leon, Sfinţii patru sihaștri, care în pustiu cu pace s-au săvârşit, Patriarhii Constantinopolului, Ioan şi Gheorghe, Sfinţii Varnava, Sofronie şi Hristofor, dar şi pe Sfântul Arsenie cel Nou, din Paros.