Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab şi a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron). Potrivit crestinortodox.ro, Vechiul Testament istorisește despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi. Este ales de Dumnezeu să-l certe aspru pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.
Sfântul Ilie a fost hrănit de corbi, pe când era retras la pârâul Cherit și de un înger pe drumul spre Muntele Horeb. Datorită rugăciunii sale, Dumnezeu oprește ploaia timp de trei ani și jumătate, înmulțește făina și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului și îl învie pe fiul ei. De asemenea, se spune că Dumnezeu l-a ajutat să înlăture cultul zeului Baal.
Sfântul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie în gura peșterii sale (hrănit de corbi), fie în carul de foc (în care a fost răpit la cer). Sfântul Ilie este socotit și protopărintele monahismului creștin.
Astăzi, 20 iulie, îi sărbătorim şi pe Sfântul Ilie, patriarhul Ierusalimului, Sfântul Flavian al II-lea, patriarhul Antiohiei, Sfântul Ilie Chavchavadze (cel Drept), din Georgia, precum șiÎnnoirea Bisericii Botezătorului Ioan, de la Mănăstirea Studion, din Constantinopol.