Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş s-a născut în 1568, în orașul Raguza din Dalmaţia. După moartea tatălui său, s-a mutat împreună cu mama sa în Ohrida, la sud de Dunăre. Potrivit crestinortodox.ro, când a împlinit vârsta de 15 ani, a intrat la Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. După cinci ani petrecuţi în această mănăstire, ajunge la Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator. Acolo se călugăreşte și primeşte numele de Iosif. La cererea patriarhului de Constantinopol, este trimis egumen la Marea Lavră a Sfântului Ştefan din Adrianopol, iar după șase ani, este pus egumen într-o altă mănăstire de prestigiu, Cutlumus. Acesta este trimis de patriarhia din Constantinopol ca mitropolit al Timişoarei, iar pe 20 iulie 1650, este săvârşită aşezarea în scaun.
Conform crestinortodox, în anul 1653 s-a retras la Mănăstirea Partoş, aproape de Timişoara. Acolo a mai trăit trei ani, apoi a trecut la cele veşnice. Tradiţia spune că, în momentul trecerii sale în nefiinţă, clopotele mănăstirii au început să bată singure. A fost îngropat în naosul bisericii mănăstireşti. Moaştele sale au fost strămutate în anul 1956, în catedrala mitropolitană din Timişoara. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe l-a trecut pe Sfântul Iosif de la Partoş în rândul sfinţilor pe 28 februarie 1960.
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, protectorul pompierilor din România În urma cererii Ministerului de Interne din anul 1997, Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou să fie patron al pompierilor. Din minunile sale, Biserica Ortodoxă menţionează şi salvarea de la un incendiu a unei părţi din Timişoara. Minunea aceasta este trecută şi în Acatistul care îi este închinat (Icosul 7).
Tot astăzi, 15 septembrie, are loc pomenirea: Sfântului Cuvios Filotei, preotul, Sfântului Porfirie, Pătimirea Sfântului Mare Mucenic Nichita, aflarea moaştelor Sfântului Acachie, episcopul Melitinei, Sfântului Mucenic Maxim, Sfântului Cuvios Gherasim, ctitorul Mănăstirii Survia, Sfântului Mucenic Ioan Criteanul, Sfântului Visarion, făcătorul de minuni şi aflarea moaştelor Sfântului Mucenic Ştefan.