Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Grigorie Luminătorul, Apostolul Armeniei, prăznuit pe 30 septembrie

Articol publicat Miercuri, 30 Septembrie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: ziarpiatraneamt.ro

Sursa foto: ziarpiatraneamt.ro
Sursa foto: ziarpiatraneamt.ro

Sursa foto: ziarpiatraneamt.ro

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte astăzi, 30 septembrie, pe Sfântul Grigorie Luminătorul (240-332), Apostolul Armeniei, care s-a născut la Valarshapat, capitala provinciei Ararat, în Armenia. Tradiția armeană îl prezintă ca descendent al unei familii nobile. Potrivit crestinortodox.ro, încă de prunc, Grigorie a fost trimis în Cezareea Capadociei, unde a fost crescut în credința creștină și botezat. Tot aici se căsătorește și are doi fii: pe Vhartanes și Aristages.

Istoricul Agathangel, secretar al împăratului armean Tiridates, spunea că Grigorie a revenit în Armenia pentru a-și încreștina conaționalii. Acesta va distruge templul și altarul zeilor păgâni locali din Ashtishat, atrăgându-și mânia lui Tiridat, care îl supune torturilor.

Îl convinge pe rege să îmbrăţişeze creştinismul În cele din urmă, Grigorie reuşeşte să-l convertească și pe rege, împreună cu familia sa și întreg poporul. Leonţiu de Cezareea îl hirotoneşte episcop, iar Petru de Sevaste îl intronizează episcop al Armeniei. Sfântul Grigorie Luminătorul i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai săi.

Aristages a fost succesorul tatălui său la tronul patriarhal al Armeniei. Acesta a participat și la sinodul I ecumenic de la Niceea (325). Se pare că Sfântul Grigorie ar fi făcut o călătorie la Roma împreună cu Tiridates. Spre sfârșitul vieții sale, Sfântul Grigorie se retrage, pentru a duce o viață solitară într-o peșteră din Manye. Acesta trece în nefiinţă în sălbăticie. Niște păstori îi găsesc trupul și, neștiind cine era, au ridicat deasupra lui o movilă de pietre.

Tot astăzi, 30 septembrie, sunt pomenite Sfintele Mucenițe Ripsimia, Gaiani și alte 32 cuvioase mucenițe femei și fecioare,  dar și Sfinții celor 70 de mucenici, cărora li s-au tăiat capetele împreună cu Sfânta Ripsimia. De asemenea, Biserica Ortodoxă îi cinstește și pe Sfântul Mucenic Stratonic şi Sfântul Mucenic Mardonie.