Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Fanurie, sărbătorit pe 27 august

Articol publicat Joi, 27 August 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sfântul Fanurie s-a născut în insula Rodos din Grecia. Data naşterii sale nu este cunoscută. Conform crestinortodox.ro, Fanurie a avut 12 frați, iar el a fost cel mai mare. După moartea tatălui său, mama sa ajunge să cânte și să danseze prin diverse locuri. Când Fanurie descoperă acest lucru, decide să fugă în pustiu. Primește botezul și revine, după un timp, în orașul său natal. La întoarcere află că mama sa a murit, iar frații săi s-au răspândit prin lume.

Pedepsit crunt pentru minunile săvârșite Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Fanurie a adus tămăduire surzilor, orbilor, botezându-i și învățându-i cuvântul Domnului. Cu toate că săvârșise atâtea minuni prin rugăciune, este nevoit să părăsescă cetatea, din cauza răutății oamenilor. Aceștia spuneau că minunile sale nu sunt făcute cu ajutorul lui Dumnezeu, ci al diavolului.

Ajuns în Egipt o readuce la viață pe fiica regelui, fapt ce-l determină pe împărat şi pe slujitorii săi să… primească botezul! Deranjaţi de minunile sfântului, vrăjitorii din Egipt s-au ridicat împotriva lui Fanurie. Astfel, sfântul a fost supus la multe chinuri: i s-au tăiat mâinile și degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dinții, a fost bătut cu pietre, ca în cele din urmă, să i se taie capul. În jurul anului 1500, moaştele Sfântului Fanurie au fost descoperite într-o peşteră, de câţiva păstori. Alături de moaştele sale s-a găsit şi o piele de animal, pe care era scrisă viaţa sfântului.

Astăzi, 27 august, îi cinstim şi pe: Sfântul Cuvios Pimen, Sfânta Muceniţă Eutalia, Sfântul Cuvios Liberiu, Sfântul Cuvios Osie şi Sfânta Antuza cea Nouă.