Pe 1 septembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul. Canonizarea sa a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 8-9 iulie 2008.
Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Dionisie Exiguul s-a născut în jurul anului 470, în Sciția Mică și a intrat de tânăr în viața monahală. După terminarea studiilor la una din școlile mănăstirești din Dobrogea, acesta ajunge pelerin în Orient. Din cauza monofizismului, este nevoit să meargă la Constantinopol și de acolo la Roma, unde va lucra sub ascultarea a zece papi, începând cu Atanasie al II-lea (496-498) și încheind în timpul pontificatului lui Vigiliu (537-555).
A făcut cunoscută teologia răsăriteană în mediul latin Datorită traducerilor pe care le-a făcut din diverși scriitori și părinți ai bisericii creștine din Orient, cum au fost Chiril al Alexandriei, Grigorie de Nysa şi mulţi alţii, el a făcut cunoscută teologia răsăriteană în mediul latin. Totodată, acesta a fost și profesor la o școală din Vivarium, întemeiată de Casiodor, unde a predat Dialectica.
Cel de-al doilea merit care îi revine lui Dionisie cel Mic se leagă de activitatea de traducere în latină și de colecționare a canoanelor bisericești, fixate la diferite sinoade sau concilii și care fuseseră redactate în limba greacă. Cuviosul Dionisie Exiguul a trecut la cele veșnice în Italia, la Vivarium, în anul 550.
În această zi, Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii Tot în această zi sfântă în care îl pomenim pe Sfântul Dionisie, sărbătorim şi începerea anului bisericesc. Conform tradiției iudaice, în această zi, Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și tot în această zi, Mântuitorul a început să propovăduiască Evanghelia.
Astăzi îi cinsitim şi pe: Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul, Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul, Sfânta Cuvioasă Evantia, Sfintele 40 de Mucenițe Fecioare și Amun, dascălul lor, Sfinții Mucenici și frați Evod, Calista și Ermoghen, Sfântul Cuvios Meletie cel Nou şi Sfântul Mucenic Anghel.