Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, prăznuit pe 20 noiembrie

Articol publicat Vineri, 20 Noiembrie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: mitropoliaolteniei.ro

Sursa foto: mitropoliaolteniei.ro
Sursa foto: mitropoliaolteniei.ro

Sursa foto: mitropoliaolteniei.ro

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi, 20 noiembrie, pe Sfântul Grigorie Decapolitul, născut în orașul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în jurul anilor 780-790. Potrivit crestinortodox.ro, Grigorie ajunge la o mănăstire din Decapole, la egumenul Simeon, fratele mamei sale. Aici rămâne timp de 14 ani. Retras într-o peșteră, aude chemarea lui Dumnezeu, care îl îndeamnă să părăsească peștera, ca să poată fi de folos și altora. După o iarnă petrecută într-o mănăstire din Efes, ajunge în orașul Proconez, apoi la Enos, în Macedonia. Apoi pleacă în Tesalonic, unde este găzduit într-o mănăstire de către egumenul Marcu. Împreună cu un călugăr de aici, se îndreaptă spre Roma. Conform crestinortodox.ro, au mers pe uscat până la Corint, în sudul Greciei. Apoi, Sfântul Grigorie Decapolitul s-a îmbarcat pe o corabie și a ajuns la Roma.   

Avea o putere deosebită asupra demonilor Multe persoane stăpânite de duhuri necurate au fost vindecate în urma rugăciunilor cuviosului Grigorie. În ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleacă din Tesalonic la Constantinopol, pentru a se întâlni cu unchiul său eliberat din temniță. Trece la cele veșnice la 20 noiembrie 842. Moaștele sale au ajuns în România datorită banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat în 1498 și le-a așezat în Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea. Tot în această zi, serbăm înainte prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului și îi pomenim și pe: Sfântul Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului, Sfinții Mucenici Nirsa și Iosif, Sfinții Mucenici Isachie, Ioan și Savorie, Sfinții Mucenici Gheitazet, Sfintele fecioare Tecla, Vautha și Denahida, Sfinții Mucenici Eustatie, Tespesie și Anatolie și pe Sfântul Teoctist Mărturisitorul.